Magyarországra érkezett a kínai miniszterelnök

Nagy örömmel jöttem Orbán Viktor meghívására, hogy hivatalos látogatást tegyek a Magyar Köztársaságban. A kínai kormány és a nép nevében szívélyes köszönetemet és jókívánságomat szeretném kifejezni a magyar népnek – fogalmazott Magyarországra érkezése után, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren elmondott beszédében Ven Csia-pao. A kínai miniszterelnök – akit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára fogadott – utalt a kínai és a magyar nép közötti mély és hagyományos barátságra.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország az első országok közé tartozott, amely felvette a diplomáciai kapcsolatot a Kínai Népköztársasággal. Több mint 60 év óta a két fél kölcsönösen tiszteletben tartja és egyenlő partnerként kezeli egymást, erősíteni szeretné a kölcsönös bizalmat és barátságot és aktívan folytatni a együttműködést és cserekapcsolatokat, ezzel is biztosítva a két ország közötti kapcsolatok stabil fejlődését. Ven Csia-pao hozzátette: Magyarország az EU soros elnökeként is hozzájárult a kínai–magyar kapcsolatok fejlesztéséhez. Készek vagyunk arra, hogy a magyar féllel együtt folyamatosan előmozdítsuk a két ország közötti kapcsolatok fejlődésének áttörését.

A kínai miniszterelnök látogatásáról szólva elmondta: célja a két ország közötti kapcsolatok fejlesztése, aminek érdekében eszmecserét folytat különböző területeken dolgozó szakemberekkel. Ven Csia-pao Orbán Viktorral közösen részt vesz a kínai és kelet-közép-európai országok gazdasági és kereskedelmi fórumán. Hozzátette: meggyőződése, hogy a mostani látogatás hozzájárul a két nép kölcsönös megismeréséhez és barátságához, elmélyíti a kölcsönösen előnyös együttműködést, és előmozdítja a kínai–magyar partnerség továbbfejlesztését.

A kínai-magyar barátság folytatódásáról, a magyarról, mint ragyogó kultúrájú, bátor és szorgalmas nemzetről beszélt a kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre érkezett kínai miniszterelnök pénteken az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Gólyavárában, ahol kínaiul tanuló magyar diákok köszöntötték egy kulturális gálaműsor keretében. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) hangsúlyozta, hogy személyében 24 év után először látogat kínai kormányfő Magyarországra, és elmondta, azért találkozik már látogatása elején fiatalokkal, mert a kínai-magyar barátság jövőbeni fejlődése elsősorban rájuk támaszkodhat. Kifejtette, bízik a két nép közötti barátság és együttműködés elmélyülésében, és hozzátette, reményei szerint Kína és Magyarország nemcsak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat erősíti meg, hanem a tudományos és oktatási szférában is fokozza együttműködését.

A kínai kormányfő szombaton találkozik a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az MTI információi szerint a magyar és a kínai fél csaknem tucatnyi gazdasági megállapodást köt. A kínai kormányfő a Magyar Tudományos Akadémián részt vesz egy kelet-közép-európai gazdasági fórumon, majd fogadja őt Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László parlamenti elnök.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!