Megáldották pannonhalmi főapáti tisztségében Hortobágyi T. Cirillt

Benedikálták (megáldották) szerdán főapáti tisztségében a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában Hortobágyi T. Cirillt, akit a főmonostori konvent, a Pannonhalmához tartozó negyven örökfogadalmas szerzetes választott meg új főapáttá január 6-án, Ferenc pápa pedig február 16-án nevezett ki e tisztségre.

Hortobágyi T. Cirill új főapát a benedikálás szertartáson a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában 2018. március 21-én. Hortobágyi T. Cirillt a főmonostori konvent, a Pannonhalmához tartozó negyven örökfogadalmas szerzetes választott meg főapáttá január 6-án, Ferenc pápa pedig február 16-án nevezte ki e tisztségre. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Az új főapát a 996-ban alapított monostor 87. apátja, Szent Asztrik 86. utódja. A mindenkori pannonhalmi főapát a Magyar Bencés Kongregáció főapátja is egyben.

Hortobágyi T. Cirill új főapát a benedikálás szertartáson a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

A benedikálás szertartását ünnepi szentmise keretében tartották Szent Benedek, Európa védőszentje főünnepén, ezt Várszegi Asztrik emeritus főapát vezette. A benedikálást az emeritus főapát végezte, mellette állt Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Michael Reepen, a németországi Münsterschwarzach apátja.

Az apátbenedikálás liturgiájában felolvasták azt a pápai bullát, amely a kinevezést tartalmazza. Cirill atya ezt követően ígéretet tett arra, hogy elkötelezi magát ismét a szerzetesi élet, az állandó megtérés, a testvérek, a vendégek, valamint a szegények szolgálata mellett, egyben ígéretet tett a közösség vezetésére. Ezt követően az oltár elé borult, majd megkapta Várszegi Asztriktól az apáti jelvényeket, az infulát, a mellkeresztet, a gyűrűt és a pásztorbotot.

Várszegi Asztrik emeritus főapát (b2) ünnepi szentmise keretében benedikálja (megáldja) főapáti tisztségében Hortobágyi T. Cirill új főapátot a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában 2018. március 21-én. Balról Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke (b) és Dejcsics Konrád atya (b3). (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Az apáti jelvények mindegyike az apát küldetésére emlékeztet: az infula az elöljáró felelősségére figyelmeztet, a mellkereszt a hitvallás, a gyűrű a hűség jele, a pannonhalmi pásztorbot pedig a vezetés nemzedékről nemzedékre történő átadását jeleníti meg. Ezt a botot eredetileg Szennay András főapát használta, aki utódjának, Várszegi Asztriknak adta oda. Az emeritus főapát Isten áldását és kegyelmét kérte Cirill főapátra.

Hortobágyi T. Cirill új főapát a benedikálás szertartáson a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Gregory J. Polan, az egyetemes bencés rend prímás apátja homíliájában azt mondta, hogy egy közösségen keresztül Isten most Cirillt szólította meg. Neki címezve úgy fogalmazott: "a hitnek és a bizodalomnak egy új közösségét tapasztalod meg".

Kitért arra: Szent Pál apostol arról írt, hogy az Istentől eredő béke felülmúl mindent, mert nem az a béke, ami adott esetben konfliktus hiányát jelöli, hanem az, ami átjár mindent. Az apát feladata ennek a békének a szolgálata. Ha ez elevenen árad a közösségben, akkor ez túlárad a közösségen túlra is - tette hozzá.

Hortobágyi T. Cirill új főapát (k) a benedikálás szertartás után beszédet mond, jobbról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke (j) és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke (j2) a Pannonhalmi Főapátság tornatermében 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Hortobágyi T. Cirill benedikálása után a bazilikában azt mondta, a szerzetesek Isten országát építhetik az egyházban és a társadalomban, de ez a küldetés nem csak a szerzeteseké. A család, a munkahely, az iskola, a monostor, a püspökség, a plébánia, a minisztérium, a hivatal, a vállalat mind-mind meghívás, s lehetőség arra, hogy a világ "azon pici vagy éppen nagyobb részét, ahol élünk, ideálisan, ideálisabban rendezzük be, az evangélium értékrendje szerint".

Kiemelte, hogy a szerzetes küldetése nem egyszemélyes feladat; minden tag "összehangolt együttműködésben, egymást támogató, egymással összefogó" egyetértésben tud megvalósítani valamit a küldetésből.

"Mi, keresztények Isten országát építjük (.), társadalmunk, az emberiség nagy konfliktusait a kibékülés felé vinni csak minden jóakaratú emberrel összefogva leszünk képesek" – hangoztatta, hozzátéve: ez nem fog sikerülni "elkülönülésben, elszigetelődésben, legyen az vallási, felekezeti, bőrszín szerinti, nemzeti vagy bármely elkülönülés".

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke (k), mellette Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (j3) Hortobágyi T. Cirill új főapát benedikálás szertartása után a Pannonhalmi Főapátság tornatermében 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

A benedikáláson részt vett Erdő Péter bíboros, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sulyok Tamás, az Alkotmánybírság elnöke, Sólyom László volt köztársasági elnök, államtitkárok, polgármesterek, cégvezetők, valamint a társegyházak és szerzetesrendek képviselői.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mond Hortobágyi T. Cirill új főapát benedikálás szertartása után a Pannonhalmi Főapátság tornatermében 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a benedikálást követő fogadáson, köszöntőjében ígéretét fejezte ki a kormány részéről, hogy támogatja a főapátságot, egyben arra kérte az új főapátot, hogy tisztségéből fakadóan, ha kell, "intse meg" a kormányt.

Kitért arra: ahogy Szent Benedek kivonult Rómából és megalapította a rendet, úgy a magyar bencések Pannonhalmán vannak, de mindig részt vettek a magyar nemzet építésében Szent István király óta és sorsközösséget vállalnak.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Hortobágyi T. Cirill új főapát a benedikálás szertartás után a Pannonhalmi Főapátság tornatermében 2018. március 21-én. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Veres András, az MKPK elnöke támogatását fejezte ki a püspöki konferencia részéről, egyben jelezte, hogy Cirill főapátra is számítanak a püspöki kar munkájában.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!