Meghatározó volt az elmúlt egy év + videó

A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint meghatározó volt az elmúlt egy év Magyarország számára. Harrach Péter a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón a strukturális reformok elindítását, az adórendszer megváltoztatását és a nemzetpolitika terén végrehajtott fordulatot emelte ki. Mint mondta: a Fidesszel közös célt megfogalmazva, de önálló stílusban és önálló hangsúlyokat képviselve dolgozott és dolgozik a KDNP a jövőben is. Értékelése szerint az új alkotmányban a KDNP minden törekvését érvényesíteni tudta, és semmi olyan nem került az alaptörvénybe, amit nem tartottak odavalónak. Kitért arra, hogy azon kétharmados törvények közül, amelyekért a KDNP felel, rövidesen elkészül a családok védelméről szóló jogszabály. 

Szintén a KDNP felel majd az egyházügyi változtatásokért, amelyről előzetesen Harrach Péter azt mondta, hogy bezárják a kiskaput azok előtt, akik gazdasági vállalkozásnak tekintik az egyházalapítást. Jelentős mértékben csökkenteni kell az egyházként bejegyzett társaságok számát, a jelenlegi 250-300-ról 50 alá kell vinni, ez felel meg a valóságnak. Állam és egyház szétválasztása megtörtént, a társadalmat és egyházat szétválasztani nem szabad, az egyházak társadalmi szolgálatát az államnak elő kell segítenie.
   
Kérdésre válaszolva hozzátette: azok a kategóriák, amelyek eddig meghatározóak voltak, változni fognak. Az egyház kategórián belül éles elkülönülések nem lesznek, de az még nem derült ki, hogy lesznek-e történelminek nevezett egyházak. Ha lesz klasszikus történelmi egyház kategória, akkor abba azok tartozhatnak, amelyek legalább száz éve jelen vannak Magyarországon. Ilyen értelemben, ezek közé nem tartozik a Hit Gyülekezete, és ismeretei szerint nem is kíván ebbe a kategóriába tartozni. Ugyanakkor azt kérik, hogy megkülönböztető jelzőket az egyházakon belül ne használjanak, megjegyezve: a gyülekezet teljes joggal az egyházak közé tartozó közösségnek tekinthető.
    
Az oktatási törvényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: az irány jó, szakpolitikai és társadalmi szempontból egyaránt. Vannak akik jobban tudnak taktikázni és lobbizni, ez csupán megzavarja a kedélyeket, hozzátéve: hagyni kell dolgozni az államtitkárt, és az eredmény jó lesz. Az MTI kérdésére azt mondta, hogy stabil Hoffmann Rózsa helye a kormányban, és a munkájának megfelelő bizalmat élvez. A miniszterelnöknek van kormánya, és nem a kormánynak miniszterelnöke, hozzátéve: a döntést adott esetben nem a KDNP, hanem a kormányfő fogja meghozni. Nincs döntési kényszer, szó sincs arról, hogy a miniszterelnöknek ne lenne bizalma az államtitkár iránt. A problémát a politikai ellenfelek, a riválisok, és a média gerjeszti. Harrach Péter szerint egy jól előkészített, de nem biztos, hogy jól kommunikált munkáról van szó, az egyeztetések számos szinten és folyamatosan zajlanak, és alaposan kidolgozott hármas törvény kerül hamarosan a parlament elé.
   
A gyöngyöspatai történésekkel kapcsolatban furcsának találják - folytatta egy másik témával, hogy egy gazdag amerikai veszi magának a bátorságot, és hazugsággal manipulálja a hazai és nemzetközi közvéleményt.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára elmondta, hogy 124 törvényjavaslatot terjesztett elő a kormány, mintegy 100 volt a képviselői indítvány, és 38 beadványt jegyzett a KDNP. Összehasonlítva a négy évvel ezelőtti adatokat a kormányzati előterjesztések száma körülbelül ugyanannyi volt, ugyanakkor a képviselői indítványok száma többszörösére nőtt – mutatott rá.

A kormányzat egy időzített szociális bombát kapott, amikor hivatalba lépett - mondta az államtitkár, aki a meghozott szociális intézkedései közül kiemelte a közműdíjak befagyasztását, a kilakoltatási moratóriumot. Kitért arra, hogy az egyes lépések fedezetét nem újabb megszorításokkal teremtették meg, hanem a bankadó, a válságadó kivetésével. Szólt még az adományok áfa-mentességének megszüntetéséről, a határon túli magyarság érdekében elfogadott intézkedésekről. Utóbbiak közül az egyszerűsített honosításról hozott jogszabályt, a nemzeti összetartozásról hozott törvényt, a Határtalanul osztálykirándulási programot, és a Magyar Állandó Értekezlet összehívását említette meg. A frakciószövetség népszerűségvesztését firtató kérdésre azt mondta, hogy egy négyéves ciklus során középidő felé mindig csökken az emberek érdeklődése. A KDNP alelnöke szerint ugyanakkor még mindig nagyon stabil szavazótábor van a Fidesz-KDNP mögött.
   
Pálffy István frakciószóvivő azt mondta, hogy „kutyanehéz év” állt az ország mögött, de ez nem jelenti azt, hogy ne egy kutyanehéz év következne. A következő év olyan életmódváltást hoz Magyarországon, amire mindenkinek fel kell készülnie. A KDNP nem hagyja el azokat az embereket, akik ezt nagyon kemény sokkhatásként fogják megélni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a növekvő GPD-adatokra, ami a pénteki adatok az utóbbi három év legnagyobb elmozdulását mutatják, s ezt a gazdasági kormányzás eredményeként értékelte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!