Méltatták Magyarország most záruló EU-elnökségét

A visegrádi országok kormányfői szerint a most lezárult szlovák elnökség idején intenzívebbé vált a regionális csoportosulás együttműködése. A szlovák, a lengyel és a cseh vezetők a találkozó utáni sajtótájékoztatón méltatták Magyarország most záruló EU-elnökségét. A pozsonyi csúcstalálkozón Szlovákiától Csehország vette át egy évre a V4-ek elnöki tisztségét.

A visegrádi országok kormányfői szerint a most lezárult szlovák elnökség idején intenzívebbé vált a regionális csoportosulás együttműködése. Iveta Radicová szlovák miniszterelnök úgy vélte: mindez több konkrét kezdeményezésben és tervben nyilvánult meg, s hatással volt mind a visegrádi csoport, mind az Európai Unió tevékenységére. Kiemelte, hogy a V4-ek sikeresen érvényesítették álláspontjukat az adóharmonizáció, a nyugdíjreform kérdésében vagy a stabilitási és növekedési paktumban.

A szlovák, a lengyel és a cseh vezetők a találkozó utáni sajtótájékoztatón méltatták Magyarország most záruló EU-elnökségét. Orbán Viktor kormányfő köszönetet mondott azért, hogy a visegrádiak segítették a magyar EU-elnökséget, s kifejezte reményét, hogy ezt a támogatást a soros elnökséget átvevő Lengyelország is megkapja. Orbán külön köszönetet mondott Radicovának, hogy a magyar-szlovák viszonyban olykor felmerülő, illetve meglévő problémák, valamint a Magyarországot ért támadások - például a médiatörvény kapcsán ért támadások - ellenére mindig kiállt Magyarország mellett, s a helyzetet sohasem használta ki Magyarország bírálatára, támadására. Mindent megteszek annak érdekében, hogy viszonozzuk ezeket a gesztusokat - szögezte le Orbán.  

Gratuláltunk Orbánnak a sikeres magyar EU-elnökségért. Lengyelország folytatni fogja ezt a munkát - jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Orbán ezzel kapcsolatban leszögezte: a tények számítanak a politikában is, azok önmagukért beszélnek, s ezek alapján kell értékelni a magyar uniós elnökség eredményeit. Megjegyezte: partnerei általában elismeréssel szólnak Magyarország teljesítményéről.
    
A csütörtöki pozsonyi találkozón Iveta Radicová meghívására részt vett Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök. Petr Necas cseh kormányfő a csehországi közlekedési sztrájkra való tekintettel kimentette magát. Csehországot a találkozón Karel Schwarzenberg külügyminiszter képviselte. A pozsonyi csúcstalálkozón Szlovákiától Csehország vette át egy évre a V4-ek elnöki tisztségét.

+

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozva visszautasította Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének egy cseh lapinterjúban nemrégiben elhangzott szavait. Radicová Kövér kijelentéseit Szlovákia inzultálásának minősítette. Orbán Viktor súlyosnak nevezte Radicová szavait, és biztosította arról, hogy kormánya mindent megtesz a magyar-szlovák barátság megőrzése érdekében. Személyesen síkra szállok a Szlovák Köztársaság és Magyarország együttműködése érdekében - jelentette ki a magyar kormányfő. Egyben kifejezte Magyarország tiszteletét és nagyrabecsülését minden jóindulatú szlovák ember iránt. Az új magyar alaptörvénnyel kapcsolatos kérdésre Orbán azt válaszolta, hogy a magyar alkotmány semmiféle veszélyt nem jelent Szlovákia számára, s kifejezte meggyőződését, hogy még évtizedekig meg lehet lenni békében vele.

Kövér László a Hospodárské Noviny című lapban két hete megjelent interjújában leszögezte, hogy a magyar nemzet nem mondhat le egyetlen részéről sem, s a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez tartoznak. Kijelentette, hogy a bős-nagymarosi vízmű egyoldalú megépítése által Pozsony megváltoztatta a magyar-szlovák határt, s ezt a helyzetet Magyarország a nemzetközi jog segítségével próbálta orvosolni, holott akár katonai erőt is alkalmazhatott volna.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!