A mentelmi bizottság további iratokat kér Gyurcsány ügyében

További iratokat kér az ügyészségtől az Országgyűlés mentelmi bizottsága Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ügyében. Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke a bizottság keddi zárt ülése után újságíróknak azt mondta, hogy erről hét igen és egy nem szavazattal döntöttek a tagok. Az elnök közölte: döntöttek arról is, hogy milyen körben kérnek be további iratokat, amit a bizottság egyhangúlag támogatott. Arra a kérdésre, hogy milyen iratokról van szó, a testület vezetője nem kívánt válaszolni. Mint rámutatott, zárt ülésen tárgyalt mentelmi ügyről van szó, amely magával vonja a titkosságot. További kérdésre azt elárulta, hogy olyan bizonyítékokat kérnek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.

Rubovszky György hozzátette: amint a kért dokumentumok megérkeznek, azonnal folytatják a munkát. Arra a felvetésre, hogy az ügyészség megtagadhatja-e az iratok kiadását, és ez befolyásolhatja-e a mentelmi ügy kimenetelét, azt mondta, ha ez a nem várt esemény megtörténne, akkor ezt a mentelmi bizottsággal fogják megtárgyalni. Az elnök azt is mondta, hogy álláspontja szerint az ügyészség nem tehet olyat, hogy egy parlamenti bizottság megkeresésére a kért iratokat nem küldi el.
    
Határidő arra vonatkozóan nincs, hogy meddig várják az iratokat - tette hozzá a testület elnöke, aki hozzátette: Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy szerdán délelőtt szeretne betekinteni az iratokba. Az elnök - mint mondta -, azt üzente vissza, hogy természetesen biztosítja számára az ügyészi megkeresés megtekintését, ez az ami jelenleg rendelkezésére áll. A mai bizottsági döntés alapján a volt kormányfő döntheti el, hogy akkor nézi meg, amikor a mellékletek is megérkeztek, vagy most, vagy akár többször. Annyiszor nézi meg, ahányszor erre igényt tart - mondta Rubovszky György. A kormánypárti politikus azt nem árulta el ki szavazott a döntés ellen, de az ülés után kiderült, hogy a jobbikos képviselő, Szabó Gábor volt az.

+

A volt szocialista kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Az LMP 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt a sukorói King's City-beruházás kapcsán. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly novemberben arról beszélt: küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása az ingatlanügyben.
    
A volt kormányfő április 29-én a Facebookon jelentette be, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte az ügyészség; jelezte, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kéri a Háztól és kezdeményezte, hogy ügyében a mentelmi bizottság - a főszabálytól eltérően - nyilvános ülést tartson. A mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie a mentelmi bizottság javaslata után a jelen levő képviselők kétharmados többségével.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!