Milyen változásokat hoz a 2018-as év a családok életében?

A címben jelzett témában interpellálta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az EMMI államtitkárát hétfőn a parlamentben. Az alábbiakban ezt ismertetjük.

Harrach PéterHarrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, a párt alelnöke

Harrach Péter (a KDNP frakcióvezetője): – Államtitkár Asszony! Az első számú nemzeti sorskérdéshez, a demográfiai helyzethez kapcsolódó családpolitikáról szeretném kérdezni. 2010-ben azt tapasztalta a polgári kormány, hogy a helyzet meglehetősen siralmas, mélyponton volt a családalapítási és a gyermekvállalási kedv, magas volt a terhesség-megszakítások száma, ezért a kormány a családokat állította előtérbe.

A családról mint értékhordozó és értékteremtő alapegységről szólt Magyarország új Alaptörvényében is: „Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.” Új családtámogatási rendszert vezetett be, illetve erősített meg. Ennek pillére a családi adókedvezmény volt,  melyek révén 2018-tól már továbbfejlesztve, a kétgyermekes családok havi 35 ezer forintot, a háromgyerekesek pedig 99 ezer forintot takaríthatnak meg. A kormány visszaállította a hároméves gyest, a gyed emelése mellett pedig a diplomásgyedet is bevezette. 2018-ban már közel 2000 milliárd forintot fordított a kormány családtámogatásra.

Egyik legfontosabb eleme a családpolitikának a munka és a család összeegyeztetése. Erre szolgált például a gyed extra, a munkahelyvédelmi akcióterv, és sokat segített a családokon a bölcsődei és óvodai férőhelyek számának növelése is. Bevezettük, illetve megerősítettük az ingyenes gyermekétkeztetést és az ingyenes iskolai tankönyvellátást. Nagy lépés volt a CSOK bevezetése is, amely 75 ezer családot érintett. Kérdezem államtitkár asszonyt:

Milyen intézkedések történnek majd az új kormányzat részéről a családok számára, illetve a családok éve keretében elindult intézkedéseknek milyen eredményei láthatók eddig?

***

Novák Katalin (az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): – Frakcióvezető Úr! Valóban, sok szó esett ma már a demográfiai kérdésekről, a demográfiai kihívásokról, illetve az ebben elért eredményekről is és az előttünk álló kihívásokról is. Talán érdemes éppen ezért visszatekintenünk arra, hogy milyen örökséget kaptunk és hogy milyen rossz döntések következménye is volt az a demográfiai helyzet, amelyet mi 2010-ben megörököltünk. 2006. január 1-jével megszűnt a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, megszűnt az egy- és kétgyermekes családok adókedvezménye. A három- és többgyermekesek adókedvezménye is lecsökkent. Ma egy háromgyermekes család havonta százezer forintot tud megtakarítani adókedvezmény formájában, ez akkor négyezer forint volt gyermekenként. Eltörölték a harmadik évi gyest is. Egyes esetekben a gyed időtartamát még két évre is csökkentették, sőt a szocpolt is eltörölték, tehát csupa olyan döntés született a 2010-et megelőző időszakban, amelyek a családok ellen szóltak és a családtámogatásokat lerombolták.

Ehhez képest 2010-ben családbarát fordulatot hirdettünk. 2010 óta minden döntésünk a családok érdekeit szolgálja. Ezt mutatja az is, hogy a családok támogatására fordított előirányzat GDP-arányosan 3,5 százalékról 4,7 százalékra növekedett, 1000 milliárd forintról 2000 milliárd forintra, tehát duplájára tudtuk emelni a családoknak nyújtott támogatásokat. Visszaállítottuk a gyes harmadik évét, a családi adókedvezményt, sőt bevezettük a gyed extrát, tehát ma már lehet a gyermekvállalás mellett akár 8 órában is dolgozni. A frissdiplomások vagy az egyetemi hallgatók is gyermeket vállalhatnak és gyedre mehetnek. Munkahelyvédelmi akciót is bevezettünk. Az első házasok adókedvezményét és a gyerekek számára az ingyenes étkezést is be vezettünk. Két és félszer annyian étkeznek ma ingyenesen, mint korábban. Az ingyenes tankönyvet az első kilenc évfolyamra kiterjesztettük. Ez több mint egymillió gyermeket érint Magyarországon. A bölcsődei rendszert is fejlesztettük, aminek köszönhetően soha még arányaiban annyi bölcsődei férőhely nem volt Magyarországon, amennyi most van.

Frakcióvezető Úr! 2018 a családok éve. Azt jelenti, hogy még több figyelem irányul a családokra, még több támogatás és rengeteg olyan program, amely kifejezetten a generációk összefogásáról szól, a pici gyerekektől a nagyszülőkig megszólítja az egész családot. Az idei év eredménye az is, hogy ismételten emeltük a kétgyermekesek családi adókedvezményét, most már 35 ezer forintot takaríthatnak meg havonta. Jövőre ez újra emelkedik 40 ezer forintra, illetve a diákhitel esetében lehetővé tettük azt is, hogy ha az édesanyának van diákhitele, akkor a gyermekvárás esetén felfüggesztjük, részben vagy teljesen elengedjük a diákhitel törlesztését. Ugyanez igaz a jelzáloghitelekre is. A nagycsaládoknál harmadik gyermek érkezése esetén a jelzáloghiteleket gyermekenként 1-1 millió forinttal elengedjük. Az otthonteremtési programot is bővítettük, a feltételeket is egyszerűsítettük.

Kiemelnék még ma, a nemzeti összetartozás napján egy fontos elemet: ez a Köldökzsinór-program, amely arról szól, hogy azokat a gyermekeket is anyasági támogatásban, illetve babakötvényben részesítjük, akik a határainkon kívül születnek. Ezt fogjuk folytatni 2018 második felében és 2019-ben is, hiszen a célunk egy családbarát ország megteremtése. 

(Taps a kormánypárti padsorokban.)

***

Harrach Péter: – Államtitkár asszony válasza megnyugtatott: a családpolitika jó kezekben van, folytatódni fog az a folyamat, ami már nyolc éve tart, és a magyar családok helyzete tovább fog javulni a következő négy évben is. Elfogadom a válaszát. 

(Taps a kormánypárti padsorokban.)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!