Móring József Attila: Több száz településen indulhat falu- vagy tanyagondnoki szolgálat

Móring József Attila (KDNP) arról beszélt az Országgyűlésben, hogy több száz településen indulhat falu- vagy tanyagondnoki szolgálat. Gépjármű-támogatást kapnak és a bérezést is segítik. Az étkeztetésben, a házi segítségnyújtásban is részt vesznek ezek a szolgálatok, amelyek munkája pótolhatatlan olyan kistelepüléseken, ahol nincsenek meg a szociális intézmények.

Móring József Attila (KDNP) országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes
    
Hogyan változik a jövőben a falu- és tanyagondnoki szolgálat munkája?
    
Orbán Balázs államtitkár úgy felelt: amikor Magyarország gazdasági értelemben jól teljesít, a kormány célja, hogy a legkisebb településen is meg legyenek a szolgáltatások a megfelelő életkörülményekhez. A Magyar falu program ezt szolgálja, keretében idén és jövőre 150-150 milliárd forint áll rendelkezésre. A falugondnokok nélkülözhetetlenek a legkisebb településeken - mutatott rá.
    
A következő években több száz településen indulhat el a szolgálat, hiszen jövőre nemcsak a 600 fő alattiak, hanem a legfeljebb 800 fősek is igényelhetnek támogatást, míg ezt később kiterjesztik az 1000 fő alatti településekre is, támogatásuk pedig jövőre 4,2 millió forint lesz.