Munkaszüneti nap lehet nagypéntek és Nagyboldogasszony napja

Bővülhet a munkaszüneti napok száma, ha az Országgyűlés jóváhagyja az erről szóló beadványt. A parlament elé két különálló kereszténydemokrata indítvány is bekerült, az egyik nagypénteket, a másik pedig augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját javasolja munkaszüneti napnak.

Európa legtöbb országában vagy nagypénteken, vagy Nagyboldogasszony ünnepén munkaszüneti napot tartanak, de vannak államok, ahol mindkettő ünnepnap. Ilyen például Görögország, Spanyolország, Portugália vagy Németország egyes tartományai. Nagyon sok helyen munkaszüneti napot tartanak vízkeresztkor is, de vannak országok, ahol még a szeplőtelen fogantatás ünnepén is, így van ez például a szomszédos Ausztriában. Szlovákiában piros betűs ünnep van a hétfájdalmú szűzanya napján is.

Tehát nem ritka, hogy Európában keresztény ünnepeken álljon le a munka. Ezzel indokolja a kereszténydemokrata javaslatokat Pálffy István országgyűlési képviselő is. Felvetésünkre, hogy gazdasági szakemberek szerint minden egyes újabb munkaszüneti nap 0,3 százalékkal csökkenti a GDP bevételét, Pálffy István azt mondta: amikor nagyon sokan egyébként is kiveszik a szabadságukat, nem érzékelhető olyan nagy különbség, mint egy átlagos napon.

Magyarországon jelenleg tíz munkaszüneti nap van. Ennél kevesebbet Európában nemigen találni, de például Romániában csak nyolc ünnepnap van. Ugyanakkor 15 munkaszüneti nap van például Ausztriában és Svédországban, 14 Szlovákiában, 13 Görögországban, 12 Olaszországban és Portugáliában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!