Nacsa Lőrinc: Szükség van a mesterséges intelligencia törvényi szabályozására

A mesterséges intelligencia barát vagy ellenség, örülnünk kell neki vagy félnünk tőle? Az emberiséget szolgálja mint Isten adománya, vagy egy önmagunk felé fordított fegyverrel van dolgunk? Ezekre, a napjainkban sokakat foglalkoztató kérdésekre keresték a válaszokat a legutóbbi KÉSZ-fórumon, amelyen kutató, lelkipásztor és politikus vitatta meg az MI-vel kapcsolatos előnyöket, kihívásokat és a lehetséges veszélyeket.

Makláry Ákos, Karacs Kristóf, Nacsa Lőrinc

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt 2022 novembere óta rendezi meg közös országos programsorozatát, hogy aktuális közéleti kérdésekre közérthető keresztény válaszokat fogalmazzanak meg. A Miskolcon megrendezett programon Makláry Ákos görögkatolikus pap, a KÉSZ elnöke, Karacs Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi docense és Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese a mesterséges intelligencia mindennapjainkra gyakorolt hatásairól folytatott kerekasztal beszélgetést.

A mesterséges intelligencia (MI vagy angol elnevezése után AI) már egy ideje az életünk része, de mostanában szembesülünk azzal, hogy milyen óriási hatása lehet, ezzel párhuzamosan egyre többen teszik fel a kérdést, vajon kell-e félnünk tőle.

A beszélgetésben Karacs Kristóf kiemelte, hogy MI-t széles körben használjuk, például a mosógép, ami beállítja az aktuális mosóprogramot, vagy a helyesírás ellenőrző is, ami a számítógépes szövegírásnál kijavítja a hibánkat. Vannak egyelőre ismeretlen területei és távlatai és inkább tartsunk tőle – mert van mitől, – de

nem szabad démonizálni a mesterséges intelligenciát.

Nacsa Lőrinc akkor tartja problémásnak az MI felhasználását, ha nem mi irányítjuk az eszközt, hanem az eszköz irányít minket. Ebben az esetben ugyanis – mivel a gép érzelemmentes – el fognak veszni az emberi kapcsolataink. Szükség van arra, hogy törvényi keretet szabjunk, amiket országonként kell megalkotni, és Magyarország példát mutathat e tekintetben. Mindenesetre

sok jogi, közigazgatási kérdés van még, amit tisztázni kell.

A beszélgetés résztvevői összegezve megállapították, hogy a mesterséges intelligencia az emberi munka eredménye, amelynek használatához mértékletesség, önkontroll és tudatosság szükséges. Nem társnak, nem mindenhatónak kell tekintenünk rá, hanem egy olyan eszközként, amivel alkotunk, lehetőséget teremtünk a fejlődésre.

A KÉSZ-fórumról készült részletes beszámoló itt olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!