Navracsics Tibor: A nemzetért viselt felelősség stabil közös alap az önkormányzatokkal

Az önkormányzati autonómia szent és sérthetetlen, de van egy találkozási pont a központi kormányzattal: a nemzetért viselt felelősség – hangsúlyozta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a KDNP politikusa a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) 35 éves jubileumi küldöttgyűlésén kedden Budapesten.

NavracsicsNavracsics Tibor szerint a politikai viták ellenére „végül el kell jutni oda, hogy mindkettő azért van, hogy a nemzet minden polgára jobban éljen”.

Amikor egy állampolgárnak már nincs hová fordulni, akkor jön az önkormányzat és a központi kormányzat, utolsó menedékként”

– fogalmazott a miniszter, leszögezve, ez stabil, megkérdőjelezhetetlen közös alap.

A TÖOSZ 35 éve a magyar önkormányzatiság történelmét is jelenti, a szövetség megalakulásakor a demokratikus átmenet már elindult – mondta Navracsics Tibor. Felidézte, hogy „mindenki nagy reményekkel vágott neki az útnak”, Magyarország az önkormányzati rendszerben számos olyan modellt kipróbált, amely Európa más országaiban megtalálható.

Már két törvény kereste az utat, de még mindig vannak vitatott kérdések”

Navracsics

– jelezte a miniszter. Hozzátette, ezek közül az egyik, hogy az önkormányzatok és a központi kormányzat viszonya hogyan alakuljon a finanszírozás, együttműködés terén. Voltak olyan modellek, amelyek az önállóságra, mások az együttműködésre helyezték a hangsúlyt, és vannak, akik politikai ellensúlyként tekintenek az önkormányzatra – jegyezte meg Navracsics Tibor.

Hangsúlyozta ugyanakkor: úgy kell biztosítani az önkormányzati autonómiát, hogy az ne csorbítsa a központi kormányzat cselekvőképességét.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy ez a kapcsolatrendszer „egymáshoz simul” a jövőben, és kijelentette, partneri viszonyra törekszik az érdekszövetségekkel, önkormányzatokkal, polgármesterekkel. Navracsics Tibor azt mondta, bízik abban, hogy

június 9. után még stabilabb önkormányzati rendszer, harmonikusabb kapcsolat jön létre, és a választás a demokrácia ünnepe lesz”.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!