„Nem azért kaptad, amit tettél, hanem azért, amit tenni fogsz"

A magyar miniszterelnök a mai napig különleges, személyes kapcsolatot ápol a Szentatyával. Amikor kitüntetést kapott tőle, személyes üzenet is érkezett mellé. Orbán Viktor miniszterelnök Rómában, az Edmund Burke Alapítvány Nemzeti konzervativizmus című konferenciáján vallott a Szent II. János Pál pápához fűződő különleges kapcsolatáról.

Az archív fotón II. János Pál pápa (k), Mádl Ferenc, a harmadik magyar köztársaság 2. köztársasági elnöke (2000-2005) (b) és Orbán Viktor (j)

„Többször találkoztam Szent II. János Pállal, ami nem könnyű dolog, sőt, kifejezetten bonyolult, tekintettel arra, hogy református volnék. Ráadásul a kálvinista–katolikus viszony is meglehetősen összetett kérdés a magyar történelemben. A Szent Atyára sohasem elsősorban a Vatikán katolikus vezetőjeként tekintettük. Mindig a közép-európai országok legnagyobb védelmezőjének tartottuk a világpolitikában, függetlenül a vallási háttértől. Van egy személyes történetem is. Négyévnyi kormányzás után elveszítettük a 2002-es választásokat. A vereség után a pápa, a Szent Atya azzal tisztelt meg, hogy kitüntetést adományozott nekem (a Nagy Szent Gergely Rend nagykeresztjének civil fokozatát – a szerk.), ami a legnagyobb elismerésnek számít. Amennyire emlékszem, református azóta sem kapott ilyet. A vele küldött személyes üzenet pedig így szólt: nem azért kaptad, amit tettél, hanem azért, amit tenni fogsz. Szóval annak ellenére, hogy már nincs velünk, még ma is nagyon személyes kapcsolatban vagyok vele.”

Orbán Viktor miniszterelnök Rómában, az Edmund Burke Alapítvány Nemzeti konzervativizmus című konferenciáján vallott a Szent II. János Pál pápához fűződő különleges kapcsolatáról.