Orbán Viktor: 2021 is gazdaságvédelmi év lesz

A járványügyi készültség fenntartására szükség van, noha a rendkívüli jogrendre már nincs - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli adásában. Az Európai Bizottság helyreállítási alapja kapcsán a V4-ek teljes egyetértésre jutottak csütörtöki csúcstalálkozójukon - emelte ki a kormányfő, hozzátéve, hogy nem vált valóra azok vágya, akik reménykedtek abban, hogy a visegrádiak nem jutnak megállapodásra.

Orbán Viktor miniszterelnök

A jog és a valóság, az elválik majd egymástól, mert a veszélyhelyzetet a parlament megszünteti, de a vírust ez nem befolyásolja
– jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Arra kell készülnünk, hogy rendkívüli jogrendre nincs szükség, amire viszont szükség van, az a járványügyi készültségnek a fenntartása. Ez három dolgot jelent.

Az első, hogy az operatív törzsnek a működését fenn fogjuk tartani, és azon belül pedig egy azonnali bevetési egységet is létrehoztunk. Amíg nincsen vakcina, vagyis nem tudjuk egy oltással elpusztítani, addig itt van. Tehát ezért fenntartjuk az operatív törzset, fenntartjuk a kórházparancsnoki rendszert, hogy a kórházaink a második várható hullámra, és annak kezelésére fel legyenek készülve, és a tisztifőorvosnak a jogköreit pedig megerősítjük  – közölte a miniszterelnök.

Az emberek fegyelmezettsége nélkül nem sikerült volna

Orbán Viktor elmondta, hogy jól látszik, hogy az állampolgárok fegyelmezettsége, odaadása, a példaértékű szabálykövetése, a gyors kormányzati döntések, az eltökélt orvosok, ápolónők együtt gyakran többet érnek, mint a pénz, és ezért az első csatát megnyertük.

Most megint hangsúlyt kap az, hogy tudjuk, melyik csoportok veszélyeztetettek, és melyek nem. Az idősebbekről nem szabad elfeledkezni még a mostani hangulatban sem, amikor jól láthatóan mindenki szabadságként vagy felszabadulásként éli meg, hogy ismét normális módon lehet élni.

Megmentettük nagyon sok ezer idős embernek az életét, és most nem kellene felelőtlenségből ismét kockára tenni mindezt.

Az időseket védő szabályokat fenn kell tartani, és arra kérek mindenkit, hogy az idősekre, a szüleinkre, nagyszüleinkre különösképpen figyeljünk, és legyünk rájuk tekintettel – fogalmazott a kormányfő.

A sikeres védekezés múlik az orvosokon, az ápolónőkön, általában az egészségügyben dolgozóknak az odaadásán, de amin leginkább múlik, és ez mindennek a kulcsa, az pedig, hogy az emberek a védelmi szabályokat elfogadják.

Amit az emberek védelmi szabályként elfogadnak, az működik, ha nem fogadják el, az lehet bármennyire okos, átgondolt, hasznos, nem fog működni a valóságban – közölte Orbán Viktor.

Egyetértési pontok

A miniszterelnök elmondta, hogy számítanak ősszel egy második hullámra, ezért egyetértési pontokat kell létrehozni.

Van tapasztalatunk, kipróbáltunk sok mindent, valami működött volna, valamit az emberek inkább helyesnek tartottak, mást kevésbé. Most van jó néhány hónapunk, hogy létrehozzuk azokat a védekezéssel kapcsolatos egyetértési pontokat, amelyek a védekezés következő időszakában a pillérei lesznek majd a munkánknak. Akkor a védekezés hatékonysága még a mostani kiemelkedően sikeres védekezésnél is jobb lehet  – jelentette ki.

Orbán Viktor a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, minden másnap áttekinti a jelentéseket a munkaerőpiacról, a munkanélküliség kérdéséről, és hogy az intézkedések milyen hatékonysággal működnek.
Ezekben a jelentésekben mindig szerepel az, hogy mennyi embernek a munkahelyét mentettük meg eddig kormányzati eszközökkel, ami már jóval egymillió fölött van. Van egymillió olyan munkahely, ami kormányzati beavatkozás híján, támogatás és védelem híján nagy valószínűséggel megszűnt volna.

Közel ezer cég hoz létre új munkahelyeket

A célunk teljesen világos: nem segélyt akarunk adni, hanem azt akarjuk, hogy mindenki képes legyen a családja életéhez szükséges pénzhez, jövedelemhez hozzájutni – emelte ki a kormányfő.

Majdnem 800 olyan vállalkozás jelentkezett beruházástámogatásért, akik munkahelyeket fognak létrehozni, és ezt a következő év közepéig meg is valósítják  – tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte, hogy ilyen szoros összefüggés a kormányzás, valamint a gazdasági helyzet között még nem volt, mint ami a következő másfél évben lesz.

Egyértelmű összefüggés lesz a következő másfél évben a kormányzati teljesítmény és a gazdaság állapota között, hiszen most egy gazdaságvédelmi időszakban vagyunk. A gazdaságot megvédeni pedig csak a kormány tudja, illetve a kormány vezetésével lehet.
Ha jól csináljuk a következő másfél év gazdaságpolitikáját, akkor fantasztikus eredményre fogunk jutni. Ha azonban a kormányzat nem jól csinálja a munkáját, ha nem találja meg a hangot a gazdaság szereplőivel, és nem alakít ki egy széles együttműködést, akkor nem fog sikerülni. Most egyértelműen a gazdasági siker és a kormányzati munka minősége minden korábbinál szorosabban kapcsolódik össze – közölte Orbán Viktor.

Erről szól 2021 is

Orbán Viktor bízik benne, hogy jövőre több pénz áll majd rendelkezésre, de ennél most fontosabb ennek a jó elköltése. Még senki sem tudja, hogy a járvány első szakasza hogyan érintette a gazdaságokat.

Éppen ezért a 2021-es költségvetés is a gazdaság védelméről és a járvány elleni védekezésről szól majd. Korábban már sikerült egy nehéz válságot kezelni 2010 után.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a 2010-ben már sikeres válságkezelési lépések mellett most olyan új lépéseket is bevetettek, amire korábban nem volt példa. Erre jó példa a hitelmoratórium - tette hozzá.

Különösen a kisebb pénzűek vették igénybe a hitelmoratóriumot

- mondta a kormányfő. Az is jó hír, hogy az ország egyharmada nem vette igénybe. Európában is példátlan lépésnek számít a hitelmoratórium - mondta a kormányfő.

Sikerült a hazai bankokkal megegyezni, és így a válságkezeléshez is hozzájárultak.
Orbán Viktor szólt arról is, hogy az erős kormányzás is szükséges ahhoz, hogy a kormány jó megállapodást tudjon kötni a bankokkal.

Orbán Viktor: Mindenkinek ki kell vennie a részét a védekezésből

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az nem megy, hogy a bajban az önkormányzatok ne vegyék ki a részüket a védekezésből.

Mindenkinek valamilyen formában hozzá kell járulnia a védekezéshez - tette hozzá. Ha valaki elkezd kibújni a védekezés alól, akkor idővel mindenki azt fogja csinálni. 2021-ben több pénzből fognak gazdálkodni az önkormányzatok - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a visegrádi négyekkel sikerült egyetértésre jutni. Egy rendes ember a mostani szlovák miniszterelnök is, és a magyar kisebbségekkel is rendesen bánik - tette hozzá. Olyan kormányfő, akinek van szíve. A V4-ek szlovák-magyar szárnya is jól fog működni.

A pénzt először meg kell keresni, és utána lehet elkölteni - mondta a kormányfő az uniós gazdasági tervekről. Orbán Viktor szerint a hitelfelvétel esetében nem szabad másokat belevinni egy kockázatos döntésbe, és ez igaz az országok közötti együttműködésre.
Teljesen ellentétes az uniós javaslat ezzel a logikával.

A válság azonban több uniós országban nagyon súlyos, ezért valamilyen közös megoldás kell  - tette hozzá. Most azzal állunk szemben, hogy a közép-európai országok kibírják a válságot, míg lehet, lesznek olyan országok, amelyek nem. Most egyszer alkalmazni kell ezt az eszközt, de nem lehet igazságtalanul felhasználni ezt a pénzt. Nem lehet minket baleknak nézni - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem alszik jobban attól, ha valamelyik szomszédunk bocsánatot kér.
Én korrekt és fair együttműködést akarok a szomszédos országokkal. Nekünk a jövő az érdekes, mert azt meg fogjuk nyerni  - mondta a kormányfő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!