Orbán Viktor és Azbej Tristan nigériai keresztény vezetőkkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök és Matthew Hassan Kukah, a nigériai Sokoto megyéspüspöke, valamint Dacholom Datiri, egy nigériai református egyház, a Church of Christ in Nations lelkészi elnöke kedden délután a Karmelita kolostorban találkozott. A migrációs válsághelyzet és a keresztényüldözés volt a fő téma - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, Dacholom Datiri, egy nigériai református egyház, a Church of Christ in Nations lelkészi elnöke (szemben), Matthew Hassan Kukah, a nigériai Sokoto megyéspüspöke (jobbra) és Azbej Tristan (KDNP), a miniszterelnökség üldözött keresztényekkel foglalkozó államtitkárságának vezetője megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2019. május 14-én (Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Az egyházi vezetők tragikusnak nevezték, hogy a nemzeti összetartás hiánya, a felekezeti erőszak és a szegénység miatt Nigériából milliók emigrálnak, majd a világ különböző részein megalázást szenvedve élnek, ráadásul sokan közülük bűncselekményeket követnek el.

A megbeszélésen részt vett Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár is.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az afrikai országok érdeke is, hogy polgáraik a világméretű népvándorlás örvényébe kerülve ne vesszenek el szülőhazájuk számára, és ez kötelességeket ró Európára és a világ más fejlett térségeire. Magyarország például a Hungary Helps programmal már eddig is számos iskola, kórház, szociális intézmény újjáépítését és működtetését segítette elő a konfliktusok által sújtott térségekben, a Közel-Keleten és Afrikában.

Az egyházi vezetők egyetértettek Orbán Viktorral abban, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt vinni a világ más térségeibe.

Matthew Hassan Kukah és Dacholom Datiri megköszönték a magyar segítséget, amire - mint mondták - nagy szükség van, hiszen a szegénység mellett a vallási alapú erőszak is egyre inkább elterjed Nigériában, és az üldözésnek leginkább kitett közösségek éppen az ottani keresztények.