Orbán Viktor: A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban

Évindító sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor csütörtökön, Budapesten. A miniszterelnök többek között beszélt a bérekről, a migrációról, a magyar katonákról, a klímavédelemről és a kormány munkájáról is.

Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én. (MTI fotó: Szigetváry Zsolt)

A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban

Orbán Viktor a gazdasági helyzetről közölte, hogy fantasztikus teljesítményt sikerült elérni azzal, hogy meghaladta a foglalkoztatottak száma a 4,5 millió főt. Ilyenre nem volt példa a rendszerváltás óta – tette hozzá. A kormányfő nem elégedett azzal, hogy a csehek megelőzik a foglalkoztatotti létszámban Magyarországot. A jövőben el kell érni a cseh szintet – tette hozzá.

A kereszténydemokrata kormányzás legfontosabb lépése, hogy a legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban. Ez a szegénység felszámolásának a legjobb útja – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a hazai szegények száma 1,3 millióval csökkent 2010 óta, de csak a nulla az elfogadható szám. A kormányfő elmondta, hogy a legszegényebb települések fejlesztések területén újabb lépések lesznek.

Az új munkahelyek 38 százaléka ázsiai beruházásokhoz kötődik – mondta a kormányfő. Ez visszaigazolása a korábban meghirdetett keleti nyitásnak – tette hozzá. A koreaiak voltak a legnagyobb beruházók – mondta a kormányfő.

Tervszerűen kell alkalmazkodni a klímaváltozáshoz

Nem zárhatjuk úgy a mostani pénzügyi évet, hogy a kórházaknál adósság legyen, és ehhez minden forrást megkap a szaktárca – mondta Orbán Viktor. A klímavédelem kapcsán úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy a kormány elfogadta az új energiastratégiát. A Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb klímaváltozás esetén is fennmaradjon a mostani élet, képesek vagyunk a tiszta környezetet megtartani, ha tervszerűen alkalmazkodunk a klímaváltozáshoz. Orbán Viktor kijelentette, hogy 21 olyan ország van a világon, akik úgy növelték a gazdaságukat, hogy csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy olyan országokat előzünk meg mint Németország, Hollandia és Ausztria a klímapolitika területén. A villamosáram nagy részét Paks fogja nyújtani, és csupán 10 százalék olyan villamosenergia-termelő hely marad, ahol lesz CO2 kibocsátás – tette hozzá. A kormányfő szerint 2050-re hazánkat klímasemleges országgá lehet tenni, de ehhez 50 ezer milliárd forintra van szükség. Ezt az összeget a nagy klímarongálóktól kell beszedni. Elfogadhatatlan, hogy a klímaváltozás elleni összegeket a kohéziós forrásoktól vegyük el. Legvégül pedig támogatni kell az atomenergiát – tette hozzá.

A klímacselekvési tervben benne lesz, hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani. Minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, valamint mentesíteni kell a hazai folyókat a műanyag palackoktól – jelentette be a kormányfő.

A Mátrai Erőműről azt mondta, hogy a korábbi külföldi tulajdonos azt mondta, hogy az erőművet be fogja zárni. Ezt követően nagy vita volt arról, hogyan tovább, de 10 ezer ember munkahelyéről van szó, és nem volt semmi lehetőség arra, hogy ennyi embernek azon a környéken munkát adjunk. Ezt követően döntött a kabinet a vásárlás mellett – mondta a kormányfő. A hazai lignitvagyon stratégiai kérdés, így semmiképpen sem szabad azt kivezetni, és stratégiai tartalékként hasznosítjuk a jövőben a magyarországi lignitvagyont – ismertette a kormányfő. A Mátrai Erőmű megvásárlása teljes mértékben transzparens lesz – tette hozzá. Az egész folyamat még nincsen lezárva.

A kormányfő közölte, hogy nem adnak ki engedélyt új szélerőművekre, mivel nincs forrása az országnak több területre.

Határozott véleményem van a magyarországi zöldpolitikusokról, mivel ők görögdinnyék, és egy velük való koalícióban nem vennék részt – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az osztrák kancellár csodát-csodára halmoz, és nem lehet kizárni, hogy az ÖVP-Zöldek-koalíció működni fog. Kifejezetten inspiráló ami Ausztriában történik – tette hozzá. Nem tudja az EPP az új témákhoz hozzáilleszteni a saját véleményét, hanem csak felveszi a baloldali véleményt – mondta Orbán Viktor. A Zöldek jól ragadják meg a klímaproblémát Nyugaton, de Magyarországon a kormány megalkotta a kereszténydemokrata klímapolitikát.

Nagyszabású egészségügyi fejlesztések

Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése 2020-ban, és a remény, hogy sikerül őket itthon tartani – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy lépésekben kell haladni. Első helyre kell tenni a kórházi várótermek, és egyéb helyiségek rendbetételét.

Így minden három évnél idősebb ilyen helyiséget fel kell újítani. A kórházi adósságok tekintetében véget kell vetni a mostani helyzetnek, így 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot – mondta Orbán Viktor.
Orbán Viktor februárban ismerteti a gazdaságvédelmi akciótervet

Nagy kihívás lesz a 2020-as év Magyarország számára. Orbán Viktor közölte, hogy a magyar modell úgy volt sikeres, hogy az eurózóna növekedése is nagy volt. A kérdés, hogy működik-e a magyar modell úgy, hogy az eurózónában nem lesz növekedés. Egy külön gazdaságvédelmi akcióterv nélkül nem leszünk sikeresek, és ennek a részleteire a februári országértékelő beszédben térek ki – mondta a kormányfő.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a határon

Orbán Viktor elmondta, hogy 2019-ben 450 ezer illegális bevándorló jutott be Törökországba, ami 70 százalékos emelkedés 2018-hoz képest. Tavaly 180 százalékkal több migráns ment Görögországba Törökország felől – tette hozzá. Egyre többen érkeznek a magyar-szerb határhoz. Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon. Naponta több mint 100 migránst kell elfogni – mondta a kormányfő. Új egységeket, és újabb rendőröket irányítottunk a határra – mutatott rá a kormányfő.

A miniszterelnök kérdésre elmondta, hogy elsikkadt az a szakaszgyőzelem, amit Brüsszelben elért Magyarország. Úgy látja, hogy a tranzitzónák megőrzése nagy eredmény volt, világosan kimondták, hogy nem fogvatartás a tranzitzóna-rendszer. Úgy véli a kormányfő, hogy a határvédelmi rendszert meg tudják őrizni. Orbán Viktor szerint Európában vannak olyan országok, akik azt szeretnék, ha az ő világuk átalakulna, és ezért megéri dolgozni. Ez az ő döntésük – tette hozzá. Ezzel szemben állnak azok az országok, akik nem akarják ezt a világot. A kormányfő közölte, hogy nem azért harcoltunk a kommunistákkal, hogy a kivívott világunkat feladjuk.

Orbán Viktor elmondta, az unió feladata, hogy ezt a két különböző jövőt elképzelő országcsoport együttműködését fenntartsa.

Orbán Viktor közölte, hogy neki nincs Soros-fóbiája, de egy olyan erőcsoporttal áll szemben a kormány, aminek az a célja, hogy befolyást gyakoroljon az európai politikára.

A legtöbb ország ezt nem teszi szóvá – mondta Orbán Viktor, sőt az EU pénzzel támogatja ezeket a szervezeteket. Soros György egy tehetséges magyar ember – mondta Orbán Viktor. Jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de ezzel a ténnyel kell együtt élnünk. Minden európai intézményben ott vannak a Soros György által befolyásolt emberek – mondta a kormányfő. Ezeket a tényeket fel kell fedni.
Ha szükséges, evakuáljuk a katonákat Irakból

Orbán Viktor arról beszélt, tény, hogy rakétatámadás ért olyan bázisokat, ahol magyar katona is volt. Egyetlen magyar katona sem sérült meg. Úgy döntött a kormány, hogy egy magasrangú katonai vezető megy a helyszínre. Ha szükséges, akkor minden adott az azonnali evakuálásra – mondta a kormányfő. Kormányközi megállapodás része a magyar katonák iraki tartózkodása.

Amikor az iraki kormány felmondja a szerződést, akkor evakuáljuk a katonákat – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar energiastratégiát és katonai stratégiát eddig sikerült külön tartani. Az európai álláspont az izraeli-amerikai állásponthoz legyen közel Irán ügyében – ezt támogatja Orbán Viktor. A kormányfő szerint a Török Áramlat megnyitása jó hír Magyarország számára, miközben a hazai napenergia fejlesztése az energiafüggetlenséget biztosítja. A miniszterelnök szerint Oroszország nem használja az atomerőmű-építést politikai befolyásszerzésre. Erre eddig egyébként sem volt példa. Az ország érdeke, hogy meginduljon a romániai gázkitermelés, de ezt nem tudja a kormány befolyásolni.

Mindennap meg kell nyernünk a politikai vitákat

Ott ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott ők nyertek, és nem a Fidesz – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A mi győzelmünk nem végleges, mindennap meg kell nyerni a politikai vitákat – tette hozzá. Az ellenfél a pályán van, és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie.

Száz nap jár a fővárosi önkormányzatnak – mondta Orbán Viktor az Origo kérdésére. Van 100 napjuk, és még egy költségvetést is meg kell csinálniuk, mindez nagy kihívás. Mi a főpolgármesternek megmondtuk, hogy teljesítünk mindent, amit Tarlós Istvánnak ígértünk, és aláírtunk. Várjuk, hogy jól kormányozzanak – tette hozzá.

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy a korábban a fővárosnak adott források esetében tartják magukat a megállapodáshoz.

Minden olyan forrást megkap a mostani főpolgármester, amit Tarlós István is megkapott volna – tette hozzá.

Az osztrák kancellár arra a kérdésre, hogy az FPÖ egy szélsőjobboldali párt, és lehet-e velük kormányozni, azt felelte, hogy a választók döntenek – idézte a magyar kormányfő Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatát azon kérdésére, hogy Dunaújvárosban egy szélsőjobboldali jelöltet támogat a baloldali ellenzék. Azt, hogy melyik párt szélsőjobboldali, azt a választók döntik el – vélekedett. Akárhogy minősítgetjük a pártokat, az emberek szavazatával nyerik el a koalíciós gondolkodás lehetőségét – mondta a kormányfő. Legyünk jobbak náluk és szavazzanak ránk, nem könnyű. Kormányról is lehet nyerni, az az igazi teljesítmény. Nekünk kétszer is sikerült – tette hozzá.

Balliberális dominancia van a médiában

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, hogyha ebben a teremben egy titkos választást tartanak, akkor 80-20 százalékban veszítene. Ezzel a ténnyel számolni kell, mert a média világában van egy baloldali-liberális dominancia. Most is ellenszélben vagyunk, de a korábbiakhoz képest van változás – mondta a kormányfő.
Két nemzeti konzultáció jöhet idén

Túl hosszú volt a politikai kampány Magyarországon, és ennek a logikája inkább küzdelmes, és az emberek nem szeretik – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Le kell zárni a kampányidőszakot, és többek között vissza kell térni a nemzeti konzultáció rendszerére. Legalább kettőt szeretnék ebben az évben tartani – tette hozzá.

– Nem akarok kapkodni a kormányátalakítás területén, és ha nincs rendkívül nyomós ok, akkor nem szoktam változtatni – mondta egy kérdésre Orbán Viktor. – A stabilitás egy nagyon fontos érték – emelte ki.

Zajlik az európai politikai rendszer átalakulása

– Az egész európai pártstruktúra átalakulóban van – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Az EPP veszít a befolyásából és egyre gyengébb, és ennek az oka, hogy a mostani irány rossz – tette hozzá. Az EPP-nek másnak kell lennie, és a fő kérdés, hogy a változásnak mennyiben tud a Fidesz a motorja lenni.

Egy új kereszténydemokrata kezdeményezésére van szükség az európai politikában, ha nem változik az EPP irányvonala – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, minden lehetőséget fejben tart a Fidesz EPP-tagságával kapcsolatban. Minél szélesebb döntési lehetőséget akarok magam előtt – tette hozzá. Az európai politikai rendszer átalakulása most zajlik, és ebben a helyzetben van lehetőség, hogy a különféle álláspontok megismerése révén dönthessünk. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a CDU-val, az osztrákokkal is – tette hozzá.

Többet fizetünk az uniós költségvetésbe, mint a gazdagabb államok

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a következő években a kieső uniós pénzek miatt egyre több olyan összeget kell hazahozni, amit magyar cégek külföldieknek fizetnek ki osztalékként. Minden olyan forint, amit Magyarországon elköltünk, az nálam egy kalapban van – mondta a kormányfő. A mostani uniós befizetéseink esetében az egy főre jutó nemzeti összterméket tekintetbe véve többet fizetünk, mint a hollandok, vagy a svédek – hangsúlyozta Orbán Viktor. Általános gyakorlat, hogy az uniós viták esetében a kormány átcsoportosít forrásokat az adott projekt befejezéséhez – tette hozzá. Számomra nincs különbség az uniós pénzek és a magyar pénzek között, mivel az előbbi az az összeg, ami biztosítja az innen távozó pénzeket.

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy Boris Johnson azt közölte, semmilyen meghosszabbítása nem lehet az átmeneti helyzetnek az EU és Nagy-Britannia között 11 hónap múlva. Magyarországon mindig volt, és most is van pozitív elfogultság a britek irányában – tette hozzá.

Kizártnak tartja, hogy az Egyesült Királyság ne legyen sikeres az unión kívül – mondta a kormányfő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy milyen lesz a britekkel a viszonyunk.

Nagyvonalúan és stratégiai szinten kell együttműködni a britekkel – vélte a kormányfő. Mindenki Boris Johnson ellen volt a mostani választáson, mégis sikerült nyernie, és ez tiszteletreméltó dolog.

Vége van a 100 év magyar magánynak

A trianoni évforduló kapcsán úgy fogalmazott Orbán Viktor, hogy az elmúlt 100 évben hazánkat folyamatosan izolálni akarták. Ez a 100 év magyar magány – tette hozzá. Semmilyen bizalmi viszonyt nem tudtunk kialakítani a szomszédainkkal, és az elmúlt években sikerült véget vetni ennek néhány területen – mondta a kormányfő. A 100 év magyar magánynak vége van – tette hozzá.

A gyöngyöspatai ügy sérti az emberek igazságérzetét

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, minél kevesebb olyan ügynek kell lennie a közéletben, ami sérti az emberek igazságérzetét. Ha gyöngyöspatai lennék megkérdezném, hogyan lehetséges, hogy egyesek minden munka nélkül hatalmas összeget kapnak – hangsúlyozta a kormányfő. Az sincsen kibeszélve, hogy mi minősül szegregációnak – tette hozzá. Az biztos, hogy ez így nem maradhat.

Elképesztő, hogy elítélt bűnözőknek milliókat fizetünk ki, mert a rossz fogva tartásra hivatkoznak – mondta Orbán Viktor. Ennek a gyakorlatnak vége, és nem fogunk fizetni senkinek, és vállaljuk a vitákat – jelentette be a miniszterelnök. A kormányfő a győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban elmondta, hogy senkit nem lehet jogerős ítélet fényében ideiglenesen szabadon bocsátani, és erre megfelelő jogszabályokat hoznak majd.

Február 1-től ingyenesek lesznek a meddőségi kezelések

Orbán Viktor a meddőségi centrumok állami kézbe vételéről azt mondta, hogy azokat felvásárolták, és szó sincsen kisajátításról. Az egész folyamat egyik aspektusa, hogy bioetikai szempontokat is figyelembe vesznek. Mi az élet pártján állunk, és ezért szeretnénk látni az egész folyamatot – indokolt a kormányfő.

Nem piaci alapon működnek majd a meddőségi kezelések a jövőben, hanem centrumok jönnek létre, és ingyenes lesz a kezelés február 1-től – jelentette be a kormányfő.

Erőn felül támogatunk migrációval fenyegetett térségeket

Orbán Viktor szerint különféle európai víziók állnak egymással szemben. Egy másik kérdésre a kormányfő azt mondta, hogy jelenleg a világ lakosságának körülbelül 2-3 százalékának a helyben maradását kell elősegíteni. Mi magyarok erőn felül támogatunk migrációval fenyegetett térségeket – fejtette ki a kormányfő. Mindenkinek ezt kéne tennie, és akkor a migráció nyomása folyamatosan csökkenne.

A miniszterelnök egy másik kérdésre azt mondta, titokban zajlik a keresztény üldözöttek befogadása, mindezt bizalmasan kezeljük. Vannak olyan esetek, amikor bizonyos emberek erről beszélnek, de ezeket nem szeretjük – tette hozzá. Orbán Viktor egy másik kérdésre azt a kérdést tette fel, hogyha a külpolitika értékalapú, akkor miért vagyunk kapcsolatban nem demokratikus országokkal? A külpolitikában a kompromisszumot kell előnyben részesíteni, és a magyar érdeket kell az előtérbe helyezni.

Borkai Zsolt a legjobb döntést hozta

A Borkai-ügy minden bizonnyal gyakorolt hatást az emberek politikai döntésére. Azonban az önkormányzati választáson sok ellenzéki jelölt jobb volt, mint a Fidesz jelöltje – mondta a kormányfő. Ha Borkai Zsolt visszalép, akkor elvette volna a lehetőséget az emberektől, hogy a győriek hozzanak egy döntést, majd pedig Borkai visszaadta a döntés lehetőségét a győrieknek. A demokrácia szabályai szerint Borkai a legjobb döntést hozta, de a Fidesz szempontjából nem biztos – hangsúlyozta a kormányfő.

Nem szeretném, ha a jövőben megtorpanna a fejlődés Győrben, ki kell harcolni a Fidesz-győzelmet a közelgő választáson.

Minden egyes elvesztett városért van felelősségem, mint a Fidesz elnöke – mondta a kormányfő. Több helyen nyertünk, mint amennyi helyen nem – tette hozzá. A leadott szavazatokból jól látszik, hogy megvan a támogatottság a kormány mögött – hangsúlyozta a miniszterelnök.
A háromgyermekes anyákra is kiterjesztenék az adómentességet

Lesz újabb családvédelmi akcióterv – mondta Orbán Viktor.

Szeretném, ha a háromgyermekes édesanyákra is kiterjesztenék a személyijövedelemadó-mentességet, de erről még jelentős viták vannak a pénzügyminiszterrel.

A Magyar Falu Program is folytatódik, mivel nem mindegy, hogy az urbanizáció hogyan folytatódik a térségben. Nem akarunk gigavárosokat, meg akarjuk őrizni a falusi életviszonyokat – tette hozzá.

Egyelőre nem tervezzük az euró bevezetését

Magyarország nincs felkészülve az euró bevezetésére, mivel katasztrófát okozna annak bevezetése, de folyamatosan értékeljük a helyzetet – mondta zárásképpen a kormányfő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!