Oroszországban tárgyalt Szászfalvi László

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára június 15-e és június 19-e között hivatalos látogatást tett Oroszországban, ahol tárgyalásokat folytatott egyházi és civil ügyekért felelős magas rangú vezetőkkel. A szaktárca tájékoztatása szerint az államtitkár Szergij voronyezsi metropolita meghívására ellátogatott Voronyezsbe és a Don-kanyarba, ahol lerótta kegyeletét a II. világháború során elesett magyar és orosz katonák emléke előtt. Külön köszönetet mondott azért a munkáért, amelyet a Voronyezsi Metropólia végez a II. világháborúban meghalt magyar katonák emlékének méltó őrzése érdekében.

Szászfalvi László egyházi vezetőkkel folytatott egyeztetésein téma volt az egyházak együttműködésének fontossága. Egyetértettek abban, hogy Nyugat- és Kelet-Európában nagyon komoly politikai lehetőség van a hagyományos értékek védelmére, amelyhez elengedhetetlen az ortodox és a katolikus egyházak közötti párbeszéd.

Márk jegorjevszki érsekkel történt megbeszélésen az Orosz Ortodox Egyház külföldi egyházi intézményeinek titkárságának vezetője tolmácsolta Kirill pátriárka jókívánságait. A patriarcha örömmel szemléli a magyarországi folyamatokat a lelki megújulásban. Ezt mind az új Alaptörvény, mind az új egyházi törvény szemlélete sugározza, amelynek tervezetében történelmi egyházi státuszt kapna az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje.
    
Ilarion (Alfejev) metropolitával való tárgyaláson mindkét fél aggodalmát fejezte ki a közel-keleti keresztények létbizonytalansága miatt és egyetértettek abban, hogy a kérdésben a legmagasabb szintű politikai állásfoglalásra van szükség. Ezt a Magyar Köztársaság miniszterelnöke az Európai Unió Tanácsa soros elnökeként meg is tette és a párbeszéd területén mérföldkő volt a gödöllői Keresztény-zsidó-iszlám párbeszéd konferencia.
    
űMihail Fedotovval a Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanács vezetőjével való találkozón a civil szervezetek társadalmi értékteremtő munkájáról és a működésükkel kapcsolatos jogi-intézményi keretekről osztották meg kölcsönösen tapasztalataikat. Mindkét fél hangsúlyozta az egyházak és civil szervezetek szerepét az alapvető társadalmi értékek megjelenítésében, a közösségi háló fejlesztésében, és egyben kifejezték, hogy olyan jogi szabályozásra van szükség, amely valóban védi a társadalom érdekében végzett munkát.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!