Országgyűlési vita a „harmadik országban” élő magyarok EP-választási részvételéről

A harmadik országbeli magyar állampolgárok európai parlamenti (EP) választási részvételét lehetővé tevő törvénymódosítási javaslat szerdai országgyűlési vitája során Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője ismertette a kisebbik kormánypárt álláspontját.

Nacsa LőrincNacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője az Országgyűlésben (MTI Fotó archív: Soós Lajos)

Nacsa Lőrinc (KDNP) emlékeztetett arra, hogy az uniós tagállamok a nemzeti választási eljárásokkal összhangban intézkedhetnek arról, hogy a harmadik országban (nem Magyarországban vagy az EU területén) élő állampolgáraik is részt vehessenek a választáson. Azért van szükség a jogszabályra, hogy megteremtsék a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára az aktív részvételt a választáson – közölte.

A javaslat biztosítja az ajánlás lehetőségét is a harmadik országban élő választópolgárok számára, miközben megváltoztatja a választási gyűlésre vonatkozó szabályokat is – hangsúlyozta.

Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár expozéjában kifejtette: a választásokkal kapcsolatos törvénymódosítási javaslat célja megteremteni az európai uniós lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgároknak, hogy választójoguk legyen az EP-választáson.

Emlékeztetett: júliusban hirdették ki az EU hivatalos lapjában az EP-választójogi okmányt módosító határozatot, arra ösztönözve a tagállamokat, hogy az EU-s lakhellyel nem rendelkező állampolgáraiknak is megteremtsék a lehetőséget az EP-szavazásra. Megjegyezte, hogy több uniós országban már most van erre lehetőség: Ausztriában, Finnországban, Hollandiában, Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

A hatályos magyar szabályozás eddig nem biztosította ezt a lehetőséget, de a mostani törvénymódosítással ez biztosított lesz a harmadik országban élő magyar állampolgároknak - mondta.

Az előterjesztés emellett tartalmazza a közigazgatási perrendtartási törvény miatt szükséges és egyéb technikai jellegű módosításokat – közölte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!