Öt pontos otthonvédelmi akciótervet jelentett be a kormány

A hitelért lakást vásárolók az elmúlt nyolc év legnagyobb vesztesei lettek, otthonvédelmi akciótervet hoztunk létre – jelentette be a miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben. Kemény megbeszélések után találtunk olyan pontokat, amelyben megállapodás jöhetett létre a bankvilág és a kormány között. Öt pontban jött létre megállapodás a legsúlyosabb társadalmi kérdésben – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök, hozzátéve: a svájci frank törlesztőárfolyama 180 forint lesz, létrejön a nemzeti eszközkezelő,  otthonvédelmi kamattámogatást vezet be a kormány és megszűnik a lakás-árverezési moratórium.

Az úgynevezett árfolyamgátról szólva a kormányfő közölte: ez önkéntes lesz, azaz a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni azzal a lehetőséggel, hogy rögzített árfolyamon kezdi el törleszteni a hitelét. Aki igénybe veszi az árfolyamgátat, az a program megkezdését követően 2014. december 31-ig kiszámíthatóan, 180 forintos svájcifrank-árfolyamon tudja fizetni a részleteit.

Létrejön a nemzeti eszközkezelő – jelentette be Orbán Viktor hétfőn. A kormányfő közölte: az eszközkezelő két módon tud segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Megindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak. Másrészt úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban a lakásban folytathatja az életét.

Otthonvédelmi kamattámogatást vezet be a kormány – közölte a miniszterelnök az otthonvédelmi akcióterv részleteiről szóló hétfői tájékoztatón. Orbán Viktor elmondta: támogatni fogják azok hitelkamatát, akik kisebb lakásra váltanak, hogy elkerüljék a fizetési nehézségeket. Ha valaki nagyobb lakásból kisebbe költözik, hogy törleszteni tudja adósságát, akkor a kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kap legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is.

Megszűnik a lakás-árverezési moratórium, azonban a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: először csak a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat.

Újra vehetnek fel euróban jelzáloghitelt azok, akik euróban kapják a fizetésüket és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét - jelentette be a miniszterelnök.

Az euró árfolyamát 250 forinton, 100 japán jenét pedig 200 forinton rögzítik a devizaheitelesek megmentésére kidolgozott akciótervben – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Parlamentben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!