A parlamenti imacsoport vezetőivel találkozott Hilarion metropolita

Dr. Vejkey Imre és a Magyar Parlamenti Imacsoport vezetősége fogadta Hilarion metropolitát, akit a múlt évben neveztek ki a Magyarországi Orosz Ortodox Egyházmegye kormányzójának. A Szent Koronánál két nyelven – magyarul és oroszul – elmondott Miatyánk elimádkozásával kezdődő beszélgetésen érintették a közös gyökerekből fakadó legfontosabb hitbeli kérdéseket. Kitértek az európai kereszténységet érintő legnagyobb kihívásokra is.

A Magyar Parlamenti Imacsoport szűkkörű találkozón fogadta az Országházban az ortodox egyházi vezetőt. A program kezdetén első útja a koronához vezetett, az ott elmondott közös imádság nemcsak a keresztény felekezetek közötti egységet szimbolizálja, hanem annak is kifejeződése, hogy első királyunk Szent István élete és példája mind a keleti mind a nyugati keresztények számára elfogadott és követendő.

Vejkey Imre köszöntőbeszédében először átadta Kövér László házelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözletét, s ezáltal annak a magyar parlamentnek és kormánynak az üdvözletét, mely „Európa őrállójaként most is szabadságharcát vívja, mely hisz abban, amit Schumann mondott: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz!” 

Ezékiel prófétát idézve hangsúlyozta, hogy ha az őrálló látja jönni a fegyveres ellenséget, de nem fújja meg a kürtöt, és nem figyelmezteti a népet, akkor Isten tőle kéri számon az elveszett emberi életeket.

Isten őrállókká rendelt bennünket, s mi megfújtuk a kürtöt! Megfújtuk, az istentelenséggel szemben megfújtuk a genderrel és az illegális migrációval szemben – mondta  az imacsoport vezetője.

A politikai helyzettel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel és Washington, a háború okozta Európai válságot fel akarja használni arra, hogy Magyarország adja fel szuverenitását, továbbá, hogy a Soros-birodalom, megerősítve a kormányzó amerikai demokratákkal, Góliátként támadást indított a keresztény-nemzeti értékeit megvalló Magyarországgal szemben. 
A globalistáknak, az Európai Bizottság és az amerikai elnök kell, az oda vezető úton pedig Magyarország a tüske a köröm alatt! Európai Unióban ma Magyarország a legszabadabb ország, ahol migránsok helyett családpolitika van, a gender helyett pedig az a bibliai igazság, hogy az Isten férfinak és nőnek teremtette az embert. Ezeket az ezeréves magyar értékeket, most ki akarják csavarni a kezünkből. A Regnum Marianumot a sötét erők fel akarják felszámolni, de mi nem hagyjuk – hangsúlyozta Vejkey Imre.

Az 57. évében járó Hilarion, aki Kirill pátriárka megválasztása óta, 13 éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit, elismert teológus, egyháztörténész és zeneszerző. Moszkvai tanulmányait követően Oxfordban doktorált filozófiából és teológiából. Litvániában szolgált különböző egyházi minőségben, majd 1995-től 2001-ig a moszkvai patriarkátus keresztényközi ügyekért felelős titkáraként szolgált, és több egyetemen tanított, köztük az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Az aznapi evangélium szavai után a metropolita örömét fejezte ki, hogy ismét találkozott a parlamenti képviselőkkel. Nem először van itt, korábban magas rangú állami kitüntetést is vehetett már át. Az isteni gondviselés visszavezérelte Magyarországra és elég csak az augusztus 20-i tűzijátékon kirajzolt keresztre emlékeznie, ez is világosan mutatja, hogy az állam elkötelezett a keresztény értékek mellett. Nagy hatást tett rá, hogy a politikai közbeszédben azokról a legfontosabb dolgokról is beszélnek, amelyek életünk alapjai.
Kiemelte, hogy a magyar állam nagy figyelmet szentel a keresztény elveknek, de ez Európában máshol nincs így. Példának hozta fel, hogy néhány éve még senki nem gondolta volna, hogy alapvető értékeket bárki megkérdőjelezne, de mára például a család eszméjét céltudatosan rombolják. Az érsek beszámolt arról is, hogy a magyarországi ortodox közösség élén milyen feladatokkal kell szembenéznie.

A találkozó közös hálaadó imával zárult, majd a magyar fél egy ikont ajándékozott Hilarion metropolitának, ő pedig Jézus Krisztusról írt könyvének magyar nyelvű kiadását adta az imacsoport jelen lévő vezetőinek, melyen, elmondása szerint öt éven át dolgozott. 

A képen a delegáció tagjaitól jobbra Bartos Mónika, Hilarion metropolita, Vejkey Imre, Tóth Katalin és Turgyán Tamás

A találkozón elhangzott hálaadás szövegét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:
 
Urunk köszönjük ajándékodat! 
Add, hogy ajándékodat arra használjuk, hogy jobban elmélyedjünk a Te irántad való szeretetben és felebarátaink iránt is! 
Jobban megismerve Téged őszinte barátaid legyünk, egymásnak pedig igaz testvérei!

Csodálatos, hogy barátaidnak tekintesz bennünket, nem pedig szolgáknak!
A barátaidnak, akiknek szabályokat adsz, amit, ha követünk, akkor a TE utadon járunk, egyre közelebb Hozzád!
Ehhez pedig az kell, hogy ne kényszerből vagy félelemből kövessünk Téged, hanem szabadon és szeretetből!

Urunk, mi a TE iránti szeretetben egyek vagyunk, akár keletről akár nyugatról jöttünk!
Köszönjük az értünk vállat keresztáldozatodat, és a győzelmedet a bűn és a halál felett, mely általad eggyé forrasztott bennünket!

Bár formálisan Kr.u. 1054-ben a keleti és a nyugati egyház kettészakadt, de mi akkor is testvérek maradtunk, mert ugyanahhoz a szőlőtőkéhez tartozunk, mégha annak éppen más-más hajtásait is jelenítjük meg!

Ezért, jó vagy rossz időben, együtt örülünk vagy együtt sírunk!
Mindez pedig arra kell, hogy indítson bennünket, hogy felismerjük egymásban Urunk, a TE arcod vonásait! S ha felismertük, akkor ne szégyelljük ezt kimondani!
Ha pedig kimondtuk, akkor jobban induljunk el egymás felé!

Ne feledjük, a mi Urunk Jézus Krisztus azért hívott minket össze erre a mai közös találkozóra, hogy a bűn sötétségét a kegyelem világosságával győzzük le!
Ez a fény, a kegyelemnek ez a világossága fog segíteni nekünk abban, hogy a világ sötétlő éjében is megtaláljuk az utat, s azt másoknak is meg tudjuk mutatni! 

Gondoljunk bele, milyen szép és milyen méltó ez a küldetés, vagyis az, hogy mi így közösen legyünk a világ világossága! Mert ez a mi küldetésünk, s nem kevesebb! 
Ne feledjük, a küldetés mellé szabad akaratot is kaptunk, ezért eldönthetjük, hogy az úton eloltott vagy világító lámpás kívánunk-e lenni!
Köszönöm, hogy Ti mind világító lámpások vagytok!

Urunk, add, hogy megőrizzük azt a világosságot, azt a világosságot, amit Tőled kaptunk!
Add, hogy elűzzük a sötétséget, bármelyen régóta is telepedett a világra!
Add, hogy fény lehessünk egymás számára is!
Add, hogy minél több embernek rá tudjunk rávilágítani hitünk lényege, arra, hogy most is közöttünk vagy!

Urunk, tudjuk, hogy mindez nem előjogokat jelent számunkra, hanem többlet feladatot!
Többlet feladatot, mert nem csak magunkért és egymásért kell imádkoznunk, hanem azokért is, akik most még azt mondják, hogy TE csak az ács fia vagy! S azokért is imádkoznunk kell, akik most még nem hiszik, hogy a Homília után, minden Templom átváltozik, az utolsó vacsora termévé! Pedig így van!

Végül ne feledjük, mi nem test és vér ellen harcolunk, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, akik égi magasságban vannak. 
Éppen ezért vegyük fel Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassunk a gonosz kísértéseinek, és legyőzve a sötétséget, melletted Urunk megállhassunk! 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!