Rétvári Bence: Átlagosan 32,2 százalékkal nő a tanárok és óvónők bére

Minden tanár és óvónő megkapta keddig a tájékoztatást az új megemelt béréről, amely átlagosan 32,2 százalékkal nő – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP politikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári

 

Rétvári Bence felidézte, 2022 nyarán hozta nyilvánosságra a kormány azt a dokumentumot, amely rögzítette, hogy ha Magyarország hozzájut az uniós forrásokhoz, akkor a kabinet a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusok bérét. Emellett tavaly elfogadták az új pedagógus-életpálya törvényt is.

Idén januárban Magyarország végre megkapta a neki járó forrásokat, így elhárult az utolsó akadály a tanári és óvónői béremelés elől”

– emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence közölte, keddig megkapta minden tanár és óvónő a tájékoztatást az új béréről. A tankerületi iskolákban dolgozók átlagosan 32,2 százalékos emelésről értesültek, az egyházi, alapítványi, önkormányzati fenntartású intézményeknél pedig szintén keddig kellett tájékoztatást kapniuk a pedagógusoknak, hogy náluk hogyan valósul meg a béremelés.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy tavaly és tavalyelőtt 10-10 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig 21 százalékkal emelkedik, így az idei emelést is beleszámítva összesen 93,3 százalékos az emelkedés, azaz négy év alatt majdnem a duplája lesz a pedagógusok fizetése.

A bérek legalsó határa a januári emelés után gyakornokok esetében 528 ezer forint, pedagógus I. fokozatban 538 ezer, pedagógus II. fokozatban 555 ezer, mesterpedagógusoknál 630 ezer, kutató-tanároknál pedig 750 ezer forint lesz”

– ismertette Rétvári Bence.

Azokban az intézményekben pedig, amelyekben a hátrányos helyzetű gyerekek aránya magasabb, további 20 százalékos bértöbbletet kapnak a pedagógusok - mondta.

Hozzátette, tavaly az átlagos pedagógusbér 508 ezer forint volt, most ez 672 ezer forintra nő.

Ez is segíti azt, hogy minél jobb képességű emberek válasszák a pedagóguspályát, hogy a tanárok megmaradjanak a pályán, és a gyerekek minél magasabb szintű oktatásban részesülhessenek – hangoztatta Rétvári Bence.

A kormány a költségvetésben létrehozott egy 340 milliárd forintos pedagógusbér-emelési alapot, azaz ennyit fordít idén összesen a béremelésre”

– jegyezte meg.

Az államtitkár szólt arról is: kaptak jelzéseket az elmúlt napokban arról, hogy vannak helyek, ahol nem az átlagbért biztosítják, hanem csak a bérsáv alsó szintjére emelik meg a béreket. Ez nem helyes, az államkincstár pedig ellenőrizni fogja, hogy valóban béremelésre fordítják-e a kapott forrásokat - jelentette ki Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a baloldal már többszörösen megbukott, először akkor, amikor megszüntette a 13. havi fizetést, így elvett minden magyar pedagógustól egyhavi bért, valamint 15 ezer pedagógust "tett utcára". Ők voltak az egyetlenek, akik Magyarország történetében valaha csökkentették a pedagógusbéreket - mutatott rá.

Hozzátette,

másodszor pedig akkor bukott meg a baloldal, amikor az elmúlt években Brüsszelben mindent elkövetett, hogy megakadályozza a pedagógusok béremelését".

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!