Rétvári Bence: Az EU legszigorúbb büntető törvénykönyve segít abban, hogy senki se váljon áldozattá

Az Európai Unió (EU) legszigorúbb büntető törvénykönyve (Btk.) nagy segítséget nyújt abban, hogy senki se váljon bűncselekmények áldozatává – hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által létrehozott, az emberkereskedelem megelőzését támogató „Szakíts, ha bírsz!” időszaki plakátkiállítás helyszínén csütörtökön, a budapesti Rendőrmúzeumban.

Rétvári

 

Rétvári Bence felidézte, hogy 2010 után fogadta el az Országgyűlés Európa egyik legszigorúbb Btk.-ját, amelynek alkalmazásával több bűnelkövetőt ítélnek el és ők - a korábbi időszakhoz képest - jóval szigorúbb büntetésekkel számolhatnak.

Az államtitkár úgy fogalmazott, nemcsak erre koncentrálnak, hanem mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a potenciális áldozatok figyelmét is felhívják arra, melyek azok a módszerek, amelyekkel a világ dolgaiban kevésbé tájékozott, nehéz sorsú, nehéz helyzetben lévő emberek a bűnözők áldozataivá válhatnak.

Rétvári Bence fontos feladatnak nevezte az ezen bűnözési formák elleni fellépést, hangsúlyozva, hogy a legveszélyesebb, legkiszolgáltatottabb helyzetben a gyermekek vannak.

A bűnözők sok esetben gyermekotthonokban, tanyákon keresik potenciális áldozataikat, akiket ki tudnak használni. Épp ezért volt hatalmas jelentősége a gyermekvédelmi népszavazásnak, amelynek sikerességét mutatja, hogy soha korábban nem volt olyan referendum, amelyen ilyen nagy lett volna az egy irányba mutató voksok száma”

– emelte ki.

A bűnmegelőzési programokkal pedig ma már mintegy százezer gyermeket tudnak elérni a tanintézményekben – ismertette.

Rétvári Bence emellett hangsúlyosan szólt a megszigorított Btk.-nak is köszönhető úgynevezett pedofilnyilvántartás fontosságáról, és az ilyen bűncselekmények meghosszabbodott elévülési idejéről.

Az áldozattá válás megelőzését az ilyen kiállítások is nagyban segítik - mutatott rá.

Hatala József, a kiállítást szervező Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke elmondta, hosszú évek óta szoros együttműködésben vannak a Rendőrmúzeummal. Az időszaki tárlatot az októberi megnyitó óta csaknem kétezer látogató kereste fel – ismertette.

A múzeumban tartott esemény részvevői a kerecsendi Világítani Fogok Egyesület, valamint a Zeneakadémia és a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti kara hallgatóinak figyelemfelhívó előadását is megtekinthették.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!