Rétvári Bence: A baloddal nem támogatta a szociális szférában dolgozókat

A magyar jelnyelv napja alkalmából tartott megemlékezéssel kezdődött az Országgyűlés hétfői ülése, majd napirend előtti felszólalásokkal folytatódott.

Rétvári Bence (KDNP), az EMMI parlamenti államtitkára

Ungár Péter (LMP) azt kérdezte, miért nem kapják meg az egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítést a szociális dolgozók, miért maradnak ki ők minden intézkedésből.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy válaszolt, amikor a parlament döntött a szociális munka napjáról, a baloddal nem támogatta ezt a kezdeményezést.
    
Kiemelte: nem volt mindig így, hogy ilyen tisztelet illette a szociális szférában dolgozókat, a baloldali kormányzás idején ugyanis csökkentették a bérüket.
    
Felidézte: a kormány a szociális szférában ágazati bérpótlékot vezetett be, majd kiegészítő pótlékot, az elmúlt években pedig tovább bővítették a bérkeretet. Csaknem minden évben volt béremelés a szférában, szemben a baloldali kormányzás időszakában, amikor viszont bércsökkentés volt - mondta.

***********************************

A koronavírus-járvány elleni védekezésről és a kilakoltatásokról is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, Magyarország az év elején az első országok között volt, amelyek a járvány ellen különleges intézkedéseket tettek. Ehhez az ellenzéktől nem kapott különösebb segítséget - tette hozzá. Szerinte itt lenne az ideje az összefogásnak, nem a vagdalkozásnak.
    
Az ellenzéktől minden elhangzik a védekezésről, és annak az ellenkezője is, kapkodnak és csak a kormányon akarnak fogást találni, nem pedig a járvány elleni védekezést segíteni - mondta.
    
Kitért arra, hogy a magyar védekezés eredményességét mutatja, hogy Európában az egymillió főre 431 halott jut, Magyarországon ez a szám, 249.

************************************

Jó döntés a pedagógusok tesztelése

Hohn Krisztina (LMP) üdvözölte, hogy a miniszterelnök által bejelentett intézkedések egyike a pedagógusok tesztelése.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára  a felvetéssel kapcsolatban közölte: a járvány megjelenése óta arra törekedett a kormány, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek a pedagógusok, a diákok és a családok érdekét szolgálják. Ezért álltak át tavasszal a digitális munkarendre az oktatásban, így nem veszett el a diákok tanéve, és ez a lépés az eredményes védekezéshez is hozzájárult - mondta. Hozzáfűzte: részben most is a digitális munkarendre térnek át.
    
Megjegyezte: a legfőbb cél eddig is az volt, hogy ahol megjelent a koronavírus, ott ne legyen tanítás.

***********************************

További intézkedésekre van szükség a járvány ellen

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szerint a kormány intézkedései jók, de nem elegendők a járvány megfékezésére.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszában felidézte, hogy az ellenzékre eddig nem lehetett számítani az egyes intézkedések meghozatalakor.
    
Száz százalékos táppénz jár a pedagógusoknak vagy az egészségügyieknek, ha munka közben kapták el a betegséget - ismertette. A nyugdíjemelést érintően közölte: a baloldal a válságra hivatkozva elvett egyhavi nyugdíjat, míg a jobboldal ugyanezen okból visszaépíti a 13. havi juttatást.
    
Ez a különbség a két oldal között - mutatott rá.

***********************************

Önállóvá válhat a marcali kórház?

Steinmetz Ádám (Jobbik) arról beszélt, hogy egy korábbi, írásbeli kérdésre kapott válasz szerint Marcali térségében a cél egy biztonságosan működő kórház kialakítása. Azt kérdezte, a gyakorlatban ez mit fog majd jelenteni?

Rétvári Bence válaszában azt mondta: egy hosszú folyamat zajlott le, amelyet a jobbikos képviselő is támogatott korábban.
    
A döntés az önállóvá válásról megszületett, a megvalósulás pár hónapot még igénybe fog venni - tette hozzá.
    
Az önállósodást, illetve az intézményi átalakításokat nyilván nem segítette, hogy az egyik kiemelt feladat az egészségügyben most a koronavírus elleni védekezés - mutatott rá az államtitkár.  
    
Hangsúlyozta: az egészségügyi források folyamatosan nőnek, és a kormány fontosnak tartja, hogy mindenki számára magasabb szintű ellátását tudjanak biztosítani.

********************************

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelmúltban több írásbeli kérdést is intézett a kormányhoz az influenza elleni vakcina ügyében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a képviselő nem a válaszokból idézett, hanem vádaskodott.     A kormánynak az a célja, hogy ne csak a korábbi kockázati csoportoknak adják ingyenesen az influenza elleni védőoltást, ugyanis minél nagyobb mértékben meg akarják akadályozni, hogy az embereknél egyszerre jelentkezzenek a koronavírus és az influenza tünetei - közölte.
    
Tavaly mintegy 1,3 millió adag oltóanyag állt rendelkezésre, aminek valamivel több mint a felét adatták be az igénylők. Idén 1,4 millió adag vakcina áll rendelkezésre, ami a tavaly beadatott oltóanyagmennyiség kétszerese - sorolta az államtitkár.     A politikus hangsúlyozta, a kormány minden forrást felkutat, hogy további oltóanyagot szerezzen.
    
Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök bezárta a parlament hétfői ülését.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!