Rétvári Bence: Fontos mintaprojekt a büntetés-végrehajtás házépítési programja

A „szankciós energiaválságban” nagyon fontos mintaprojekt a büntetés-végrehajtás által épített szolgálati házak építése, hiszen gyors, kényelmes, zöld és alacsony rezsijű lakhatást tudnak kínálni – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP politikusa pénteken Budapesten.

Rétvári Bence Farsang Tamással, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettesével tekintette meg a büntetés-végrehajtás fogva tartottai által épített energiatakarékos szolgálati lakóparkot a X. kerületben, a Budapesti Fegyház és Börtön közelében.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP politikusa és Farsang Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese látogatást tesz a büntetés-végrehajtás fogvatartottjai által épített energiatakarékos szolgálati lakóparkban a X. kerületben, a Budapesti Fegyház és Börtön közelében 2022. december 2-án. MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár újságíróknak arról beszélt, az elkészült 17 ház a BM két háttérintézménye, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának együttműködésében valósult meg.

Rétvári Bence kiemelte:

a BM házgyárprogramjával példát mutat, hogyan tud az állam egy jól szervezett háttérintézményi működéssel olyan házépítési programot létrehozni, ami – például szolgálati lakásként – 60 négyzetméteres, komfortos, alacsony fenntartási költségű, minimális környezetterhelésű, teljes mértékben zöld lakást tud kínálni a családoknak.

 

A könnyűszerkezetes házak acélszerkezeti elemeit a TEF miskolci műhelyében készítették el, és az elemek felhasználásával a helyszínen három hónap alatt készültek el a házak.

Rétvári Bence kiemelte az építkezés gyors és rezsiminimalizáló technológiáját, az épületek szigetelését, és megjegyezte, a házak napelemmel is el vannak látva, valamint egy részükben hőszivattyús rendszert is kiépítettek, ami „szinte nullára tudja vinni a házaknak a külsőenergia-szükségletét”.  

Az államtitkár - aki meglátogatott egy már lakott házat is - újságíróknak elmondta, a házak belső kialakítása egyszere modern és praktikus, a mai kor igényeinek teljes mértékben megfelel, az amerikai konyhás nappalival, a gyerekszobával és a felnőttek hálószobájával, valamint a kis kerttel egy család számára komfortos lakhatási körülményeket biztosít.

A BM házgyárprogramjában egy ma nagyon fontos ügyben, a lakhatás, rezsiköltségek kérdésében tudtunk egy láthatóan működő programot bemutatni - fogalmazott, kiemelve, akkor tudják modern technológiával csökkenteni a lakhatás költségeit, amikor a szankciók miatt ugrásszerűen nőttek a lakhatási költségek a világban és Magyarországon is.

Farsang Tamás dandártábornok elmondta, a 17 házat két ütemben építették fel, az első ütemben 25, a másodikban 15 fogvatartott dolgozott a házakon. Emlékeztetett rá: a büntetés-végrehajtás feladata a fogvatartottak foglalkoztatása, a szolgálati lakópark építésével azonban a büntetés-végrehajtás személyi állományának lakhatási feltételein is tudnak javítani.  

Mint mondta, elsősorban Budapesten és a főváros környékén szükséges javítani a lakhatási körülményeket, ezért itt készült el az első 17 ház, de tervezik, hogy a programot országossá teszik. Jelezte: nemcsak az állomány megtartásában, hanem a toborzásban is fontos szerep jut a szolgálati lakóparkoknak.

A büntetés-végrehajtás által készített tájékoztatás szerint a fogvatartottak a projekt során több ezer munkaórával járultak hozzá a zöldövezeti lakópark felépüléséhez, amely új otthonául szolgál a büntetés-végrehajtás munkatársainak és családjaiknak. A betonalapra épített könnyűszerkezetes házak hosszú távon gazdaságosabb, önfenntartó és megújuló energiát hasznosító technológiákat ötvöznek magukban.

Hozzátették: a magas fővárosi albérlet- és ingatlanárak mellett az összkomfortos, új építésű ingatlanok hosszú távú lakhatási megoldást nyújtanak a – büntetés-végrehajtás fővárosi székhelyű intézeteiben szolgálatot teljesítő – kollégáknak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!