Rétvári Bence: Hiába mentek perre a profitra hajtó kiadók

Lezárult a tankönyves perek alapszakasza, amelynek során magánkiadók perelték be az Oktatási Hivatalt, mivel az nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. – A hivatal törvényesen járt el, a kiadók hiába pereltek, s ezzel valószínűleg a profitérdekelt cégek tisztában voltak – mondta a Magyar Időknek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Öt nem állami kiadó perelte be az Oktatási Hivatalt, mivel az nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. Az első fokon lezárult perek kapcsán lapunk arról kérdezte Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárát, miként értékeli a kiadók kereseteit.

– A jogi helyzet a perek óta még annál is egyértelműbb, mint előttük volt, az Oktatási Hivatal minden szempontból törvényesen járt el, így hiába pereltek a magánkiadók. Ezt valószínűleg a profitérdekelt cégek is tudták, csak politikai nyomásgyakorlásnak használták a bíróságokat.

A perek alakulásából is látszik, hogy ezek a cégek csak a profitra hajtanak: összesen kilencvenkettőt nyertünk, és egy esetben veszítettünk, de várjuk a jogegységi határozatot – fogalmazott az államtitkár. A politikus arra is kitért: kettős céljuk volt azzal, hogy a kormány a 2014-es esztendő elejétől visszavette a tankönyvellátási feladatokat.

– Egyrészt az, hogy megállítsuk a tankönyvek árának folyamatos növekedését, másrészt pedig az, hogy egységes és magas minőségű kiadványok jussanak az oktatókhoz és a diákokhoz – jelentette ki az államtitkár. Szavai szerint a tankönyvek kiadása a szocialista kormányok időszakában évről évre drágulást, a cégeknek pedig bővülő profitot eredményezett.

– Míg például 2013-ban a szülők 7,2 milliárd forintot költöttek tankönyvre, addig 2018-ban már csak 1,5 milliárdot, árak tekintetében pedig azt mondhatjuk, hogy 2013 és 2016 között a teljes tankönyvállomány átlagára 23 százalékkal csökkent – fejtette ki Rétvári Bence. Ismertetése szerint ma már ott tartunk, hogy kilencedik osztályig nem kell fizetni a tankönyvekért, a rászorulók az érettségiig továbbra is térítésmentesen jutnak hozzájuk; összességében egymillió iskolás kapja ingyen a tankönyveket.

– De korábban a profitorientált magánkiadók nemcsak az árak emelkedését okozták, hanem agresszív piacszerző technikákat alkalmaztak, egyre több energiát fordítottak a direktmarketingre, és egyre kevesebbet a fejlesztésekre.

A pedagógusok csak kapkodták a fejüket, ahogy a cégek látogatóügynökei be akarták őket hálózni. A tanároknak nemhogy szabad tankönyvválasztási lehetőségük nem volt, de például a 4.-6.-8. osztályos diákoknak, az iskolaváltóknak új tankönyvcsaládokkal kellett megismerkedniük, ami hátráltatta őket az előrehaladásban.

A kiadók közötti szinte átláthatatlan érdekháló eredményeképpen a diákok érdekei háttérbe szorultak, de annak köszönhetően, hogy az elmúlt években a tankönyvfejlesztés állami kézbe került, minőségi, új generációs tankönyvek jöttek létre, ami azt is szolgálja, hogy a hátrányosabb helyzetű településekre se kerüljenek rosszabb kiadványok – hangsúlyozta az államtitkár.

Kérdésünkre Rétvári Bence közölte: a tankönyvkiadás jelenleg biztos lábakon áll, a fejlesztések folyamatosak és jól tervezhetőek. – Ez az iskoláknak is könnyebbséget jelent, hiszen a tanárok, a diákok és a szülők számára is átlátható, kiszámítható rendszerben tanulhatnak a gyerekek.

A Fidesz–KDNP-kormány a balliberális időszakban biztosított összeg dupláját költi tankönyvtámogatásokra, összességében oktatásra pedig 606 milliárd forinttal többet, mint 2010-ben, így az oktatási rendszer fejlődő pályára állt, és sokkal nagyobb biztonságban van, mint kilenc évvel ezelőtt – jelentette ki Rétvári Bence.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!