Rétvári Bence: Magyar rendőrök segítenek az illegális migráció megfékezésében a dél-szerbiai határon

Magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot a szerb-észak-macedón határ szerbiai oldalán, céljuk az illegális bevándorlás és az embercsempészet megfékezése – közölte Rétvári Bence belügyminisztériumi parlamenti államtitkár, a KDNP alelnöke az MTI-nek adott telefonos interjújában a szerbiai Presevóból szerdán.

A politikus a helyszínen látogatta meg a 35 fős magyar rendőri kontingenst, ezenkívül találkozott a szerb országos rendőrfőkapitánnyal és a határrendészet vezetőjével is. A szerb partnerek hangsúlyozták:

nagyon hálásak a magyar rendőri jelenlétért, és elismerően szóltak a magas színvonalon végzett szakmai tevékenységükről.

 

A magyar rendőrök feladata, hogy szerb és osztrák kollégáikkal közösen folyamatos járőrözéssel megakadályozzák és visszaszorítsák az illegális határátlépést. Az államtitkár kiemelte, hogy nagyon jó az együttműködés a szerb és az osztrák rendőrökkel, akikkel elsősorban angolul kommunikálnak.

Mint elmondta, a magyar rendőrök két hete dolgoznak a helyszínen: éjjel-nappal, 12 órás váltásokban járőröznek egy-egy szerb rendőrrel párban, közvetlenül a kerítéssel és kamerákkal felszerelt határ szerb oldalán. A magyar rendőrök szállása is a szerb oldalon van: két közeli városi hotelben vannak elszállásolva, ellátásukat a magyar kormány fizeti.

Az államtitkár kiemelte: Szerbia, Magyarország és Ausztria rendőrségi együttműködése lehetővé teszi, hogy már a déli magyar határ előtt, egy országhatárral előbb meg lehessen állítani és vissza lehessen fordítani az illegális bevándorlókat és az embercsempészeket.

Ez a hármas együttműködés jó példaként szolgálhat az Európai Unió számára is arra, hogy EU-n belüli és kívüli országok meg tudják védeni az uniós külső határokat

 

– mutatott rá.

A szerb fél reményének adott hangot, hogy minél tovább fog tartani a rendőrségi együttműködés, mert a magyar és osztrák rendőrök megjelenésével, valamint a kamerák és - egy kisebb határszakaszon - a kerítés kiépítésével érezhetően lecsökkent az illegális határátlépők száma. Hozzátette: egy részük ugyan megjelent más határszakaszokon, de egyértelműen látszik, hogy ahol megerősítették a határvédelmet, ott nem járnak sikerrel.

Rétvári Bence Presevóban meglátogatta a menekülteket befogadó állomást is, ahol folyamatosan rengeteg illegális migráns bukkan fel. A nyitott táborban egyszerre 1000-2000 ember tartózkodik, de a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta már Budapest lakosságának megfelelő, 1,5-2 millió ember fordult meg a befogadóállomáson.

Leszögezte: ha az EU által a bel- és igazságügyi tanácsában korábban javasolt migrációs terveket elfogadnák, ezek az emberek a déli magyar határszakaszon jelentek volna meg, a magyar kormány pedig nem szeretne ilyen táborokat Magyarországon.

Az államtitkár látogatásának elsődleges célja az volt, hogy megköszönje a magyar rendőröknek a szolgálatot, akik tevékenységükkel tovább erősítik Magyarország biztonságát.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!