Rétvári Bence: A magyarok a Kárpát-medence legerősebb nemzete

Mi magyarok továbbra is a Kárpát-medence legerősebb nemzete vagyunk – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton, Zebegényben a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen.

Rétvári BenceRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár; a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke beszédet mond Zebegényben a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen (Zebegény, 2019.06.01. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence a Pest megyei település Havas Boldogasszony Plébániatemplomában tartott rendezvényen arról beszélt, hogy minden nemzeti tragédia ellenére a magyarság, a magyar kultúra fennmaradt, jöhettek törökök, tatárok, Habsburgok vagy szovjetek.

HUtter JánosnéHutter Jánosné Zebegény polgármestere a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen (Zebegény, 2019.06.01. KDNP fotó: Váli Miklós)

Száz évvel ezelőtt birodalmi törekvéseknek lett áldozata Magyarország, mivel nem szabad nemzetek háborúztak egymással, hanem országhatárokon átnyúló birodalmak - tette hozzá. Az államtitkár szólt arról, hogy az első világháborúban elesett magyar katonák száma annyi, mintha összeadnánk Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Győr teljes lakosságát.

Lomnici ZoltánLomnici Zoltán alkotmányjogász beszédet mond Zebegényben a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen (Zebegény, 2019.06.01. KDNP fotó: Váli Miklós)

Mégis, mind az emberi, mind pedig a nagyarányú anyagi veszteség ellenére a magyarság megmaradt fűzte hozzá. Rétvári Bence elmondta, Közép-Európában a visegrádi négyek (V4) nem felülről irányítva, egy dinasztia elnyomása alatt, hanem szabad, szuverén nemzetekként, saját jól felfogott érdekük alapján fogtak össze és működnek együtt.

a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésA nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezés (Zebegény, 2019.06.01. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hozzátette, kulturális, gazdasági és politikai együttműködéssel már lesz a közös érdekérvényesítéshez elég középhatalmi súlyuk. Az együttműködésekkel Magyarország számára véget ért a száz év magány, amely a trianoni békediktátummal kialakult - fűzte hozzá az államtitkár.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésA nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezés (Zebegény, 2019.06.01. KDNP fotó: Váli Miklós)

A parlamenti államtitkár a visegrádi négyek együttműködésének jó példájaként említette, hogy az európai választások után a V4-ek előbb egymással egyeztettek és csak utána mentek az Európai Parlamentbe. Rétvári Bence felidézte, tavaly is úgy búcsúzott a zebegényi megemlékezésen, hogy ma sem kérünk mást a Kárpát-medencében élő magyaroknak, mint amit száz évvel ezelőtt megígértek és szerződésbe foglaltak az európai nemzetek: „igazságot kérünk a magyaroknak".

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésA nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezés helyszíne, a település Havas Boldogasszony Plébániatemploma (Zebegény, 2019.06.01. KDNP fotó: Váli Miklós)

Közösségi kultúrát, közösségi nyelvhasználatot, közösségi oktatást és területi önigazgatást kérünk, amit száz évvel ezelőtt már garantáltak - tette hozzá. ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum szóvivője arról beszélt, hogy a föderális Európa nem hozná meg a Kárpát-medencei magyarság számára a nagyobb szabadságot, mivel nem közösségépítésről, hanem centralizációról, birodalmi törekvések megvalósításáról szól. Hozzátette, azok akik az Európai Egyesült Államok elképzelésében hisznek, rossz szemmel nézik a nemzetegyesítést.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezés (Zebegény, 2019.06.01. KDNP fotó: Váli Miklós)A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezés (Zebegény, 2019.06.01. KDNP fotó: Váli Miklós)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!