Rétvári Bence: Kétszeresére nőtt az iskolapszichológusok száma

Tíz év alatt csaknem a kétszeresére nőtt a köznevelésben a pszichológusok száma, 998-ról 1838 főre – hangsúlyozta Rétvári Bence a KDNP országgyűlési képviselője, a humán tárca parlamenti államtitkára írásbeli válaszában, amelyet az LMP-s Ungár Péternek adott, aki azt firtatta, elérhető-e szakmai segítség a homoszexuális fiatalok számára, tekintettel az iskolapszichológusok alacsony számára és a pedagógusok témában való járatlanságára

                                                                                                                                           Rétvári Bence államtitkár

Rendszeresen történik felmérés az iskolapszichológusok tevékenységéről, az Országos Iskolapszichológiai Módszertani Bázis honlapján pedig elérhetőek szakirodalmi, módszertani ajánlások. Mindenki számára elérhető a szakszerű segítség a mentális egészség megőrzésében és a mentális problémák kezelésében – szögezte le Rétvári. Hozzáfűzte: a közfinanszírozott egészségügyi intézményekben a szakrendelések és osztályos ellátások elérhetők,

a szakpszichológiai és pszichoterápiás ellátás mind felnőttek, mind gyermekek számára személyesen hozzáférhető.

Krízishelyzetben fontos lehet a telemedicina által nyújtott segítség is, az intézményesítetten kiépült támogató rendszer mellett ingyenesen elérhető önkéntes segítő szolgáltatások működnek: a Kék Vonal lelkisegély-vonalai 24 év alattiak, illetve szülők, hozzátartozók számára, továbbá a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat – fejtette ki az államtitkár.

Kitért arra, hogy a fiatalok mentális problémáinak felismerése és kezelése komplex teammunkát igényel, a szülők és egyéb családtagok, a háziorvos, szakorvos, iskolaorvos, védőnő, pszichológus, pszichiáter, iskolai szociális munkás közös feladata és felelőssége.

                                                                                                                                      A kép illusztráció - 123rf.com

Az óvoda- és iskolapszichológia elsődleges célja a gyermek személyiségfejlesztése, lelki egészségvédelme, továbbá a nevelő-oktató munka hatékonyságának támogatása. Az iskolapszichológus segítséget ad például konfliktusok megoldásában, ugyanakkor a szexuális nevelésben is közreműködhet.

Rétvári figyelmeztetett, a Nemzeti köznevelési törvény határozta meg az óvoda- és iskolapszichológusok alkalmazásának kötelező eseteit, korábban az intézmény vezetője döntötte el, alkalmaz-e ilyen szakembert, vagy sem.

 

Kép: kdnp.hu, 123rf.com

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!