Schanda Tamás: Az IMF is elismeri a magyar kormány döntéseit

Három hét kényszerszünet után újra indult a munka a győri Audiban. Közben a Wizzair bejelentette, ezer embert elbocsájt. Mire elég a gazdasági mentőcsomag? A Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége Schanda Tamás volt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás (KDNP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára

„Minden elemzői vélekedést érdemes most egy kis távolságtartással figyelni. Jól látjuk azt, hogy majdnem minden napra jutnak olyan megszólalások, amelyek igencsak eltartanak egymástól. Azonban bármennyire is furcsa ezt egy polgári oldalról jövő politikustól hallani, hogy az IMF véleménye azért a számunkra különösen jelentős. Ők az elmúlt évtizedben számtalan alkalommal bírálták a magyar gazdaságpolitikát, számtalan igazságtalan vádat fogalmaztak meg az intézkedéseinkkel kapcsolatban és most ők sem tudnak mást tenni, mint egyébként elismerik azt, hogy a magyar gazdaságnak az alapjai azok rendben vannak, és hogy azok a válságkezelő intézkedések, amelyeket a magyar kormány már meghozott, azok jó döntések voltak” – fogalmazott Schanda Tamás.

IMF: A magyar gazdaság ellenálló lehet a válsággal szemben

Az Európai Unióban az idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020-2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján.

Az MTI-hez eljuttatott világgazdasági növekedési prognózisában az IMF a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után az idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, 2021-ben viszont ismét növekedésre, 4,2 százalékosra.

Az IMF tavaly őszi prognózisának november elején kiadott, felülvizsgált változatában még 3,3 százalékos GDP-növekedést jelzett előre Magyarországon 2020-ra és 2,9 százalékosat 2021-re. A tavalyi magyar GDP-növekedést az IMF őszi prognózisában még a tényleges 4,9 százaléknál kisebbre, 4,6 százalékra várta.

Az IMF mostani prognózisa szerint a máltai 2,8 százalékos várható csökkenés után az idén a magyar GDP zsugorodik a legkevésbé az Európai Unióban, az unión kívül pedig csak Szerbiában lesz kisebb mértékű – 3,0 százalékos – a gazdasági teljesítmény csökkenése.

A szomszédos országok közül a horvátországi GDP 9,0 százalékkal csökken az idén az IMF mostani prognózisa szerint, a romániai pedig 5,0 százalékkal, a bolgár 4,0 százalékkal, a szlovén 8,0 százalékkal, a szlovák 6,2 százalékkal, az osztrák 7,0 százalékkal esik vissza. A lengyelországi GDP 4,6 százalékkal csökken az idén, a csehországi pedig 6,5 százalékkal.

A nagy uniós tagállamok közül a német GDP 7,0 százalékkal, a francia 7,2 százalékkal, a spanyol 8,0 százalékkal, az olasz pedig 9,1 százalékkal csökken 2020-ban az IMF előrejelzésében.

Az infláció Magyarországon a tavalyi 3,4 százalék után az idén 3,3 százalékos lesz az IMF prognózisa szerint, 2021-ben pedig 3,2 százalék várható. Őszi prognózisában 3,4 százalékos inflációt jelzett 2020-ra az IMF, 2021-re pedig 3,3 százalékosat.

A munkanélküliségi ráta az IMF mostani előrejelzése szerint az idén 5,4 százalékra emelkedik a tavalyi 3,4 százalékról, 2021-ben pedig 4,0 százalékra mérséklődik.

Az IMF idei és 2021-es világgazdasági növekedési előrejelzésének (World Economic Outlook, WEO) részletes változatát májusban fogja publikálni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!