Schanda Tamás: A kormány fejlesztéseinek középpontjában a vidék Magyarországa áll

A 2010 óta hivatalban lévő polgári-nemzeti kormány fejlesztésének középpontjában mindig is a vidék Magyarországa állt – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon.

Schanda Tamás a görögkatolikus egyház fenntartásában lévő Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthon csaknem 300 millió forint értékű energetikai korszerűsítésének ünnepélyes átadásán elmondta, a kabinet a mátészalkai központú választókerületben közel kétszáz fejlesztési projektet tudott támogatni a Széchenyi 2020 programon belül.

Ezek egyike volt a szociális otthon épületeinek megújítása, de a hodászi önkormányzat is huszonegy pályázatot nyert meg és kapott hazai, valamint uniós forrásból támogatást beruházásaik megvalósításához – tette hozzá.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, a KDNP alelnöke (balról a második), Szocska A. Ábel görögkatolikus megyés püspök (balra), Papp Tibor főhelynök (jobbról a második) és Lippainé Szabó Katalin intézményvezető megtekintik az egyik lakószobát a görögkatolikus egyház fenntartásában lévő Szent Miklós Ápoló-Gondozó Otthon csaknem 300 millió forint értékű energetikai korszerűsítésének ünnepélyes átadása napján Hodászon 2021. augusztus 30-án. Az otthon 230, valamilyen pszichiátriai és addiktológiai problémával, illetve fogyatékkal élő embert gondoz, az ő kényelmük mellett a beruházás a nyolcvan alkalmazott munkakörülményeit is javította (Fotó: MTI / Balázs Attila)

Az államtitkár elmondta, a Nyíregyházi Egyházmegyéhez tartozó otthon 230, valamilyen pszichiátriai és addiktológiai problémával, illetve fogyatékkal élő embert gondoz, az ő kényelmük mellett a beruházás a nyolcvan alkalmazott munkakörülményeit is javította. Szavai szerint a régi épületeket már többször felújították, de csak a jelenlegi beruházással sikerült teljesen a 21. század követelményeinek megfelelő lakókörülményeket biztosítani.

A beruházás során elkészült a külső homlokzat, a lábazat, valamint a födém hőszigetelése, kicserélték a kültéri nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert és napelemeket szereltek fel – sorolta a az államtitkár.

Az egyház a korábbi években saját forrásból több mint százmillió forintot fordított például az intézmény konyhájának felújítására, a belső korszerűsítésre, a vizesblokkok rekonstrukciójára, kápolnát építettek, illetve kialakították és gépekkel szereltek fel a foglalkoztató épületet is – hangzott el az ünnepségen.

Az eseményen Szocska A. Ábel görögkatolikus megyés püspök beszédében megköszönte a kormánynak, hogy hozzájárult az otthon átvételéhez, majd megáldotta és megszentelte az elkészült fejlesztést.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!