Schanda Tamás: A kormány kiemelten kezeli a lakossági azbeszt kezelését

Az ellenzék Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárát kérdezte az Országgyűlésben.

Schanda Tamás (KDNP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára

Gréczy Zsolt (DK) arra kérdezett rá: valóban eltörlik-e a felsőoktatási felvételhez korábban kötelezővé tett nyelvvizsgát? Ez végleges eltörlés vagy csupán pár éves moratórium? - firtatta. Emlékeztetett: a kötelezettség a hátrányosabb helyzetben lévőket sújtja, ezért annak eltörlését számos szervezet követelte.
    
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkár úgy felelt: fenntartással hallgatta az elhangzottakat, mert szerinte a képviselő pártja vezetőjének kormánya vette volna el számos fiataltól az esélyt arra, hogy diplomát szerezzen.
    
A kormány továbbra is fontosak tartja, hogy az egyetemekről megfelelő felkészültséggel és nyelvtudással kerüljenek ki szakemberek - hangoztatta, hozzátéve: a kabinet úgy döntött: nem bemeneti követelmény a nyelvvizsga, de pluszpont jár érte.

Schmuck Erzsébet (LMP) arra kérdezett rá: lopott tűzifával teljesítjük a megújuló energia kötelezettséget? Bírálta, hogy a statisztikai hivatal egy új számítást vezetett be a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatban, amelynek eredményeként 5 százalékponttal emelkedik a mutató. Szerinte az új számítás okán nincs garancia arra sem, hogy az illegálisan kitermelt tűzifával teljesítsük a célszámokat.  
    
Schanda Tamás azt mondta: a KSH független szerv, amelynek működését törvény szabályozza. Azt tanácsolta a képviselőnek, hogy ha az adatokban eltérést észlel, azt a hivatalnak jelezze, a kormánynak itt nincs dolga. Rámutatott: a KSH adatait az Eurostat sem kérdőjelezi meg.
    
A megújuló energiaforrások használatának statisztikájáról közölte: a módszertant más országokban is használják, és nem feltétlenül lopott az a tűzifa, ami nem fenntartható erdőgazdálkodásból származik, számos más legális formája létezik a tűzifa előállításának.
    
Támogatják az önkormányzatok szociális tűzifa-vásárlását is - hangoztatta.

Schmuck Erzsébet (LMP) arra kérdezett rá: lesz-e végre központi költségvetési forrás 2020-ban az azbesztmentesítési program folytatására? Emlékeztetett: uniós kötelezettség az azbesztmentesítés, ám a kormány szerinte folyamatosan elszabotálja azt. A képviselő szólt az azbeszt egészségkárosító hatásáról.
    
Schanda Tamás államtitkár válaszában visszautasította, hogy a kormány elszabotálná az azbesztmentesítést. A kormány kiemelten kezeli a lakossági azbeszt kezelését, éppen annak egészségkárosító hatása miatt, ezért 2030-ig 1,6 millió tonna azbeszt eltávolítását tűzte célul.
     
A technológiai tárca lakossági azbeszt-programot állított össze, ennek célja, hogy házhoz mennek átvenni a bontási hulladékot, így megelőzhető az illegális lerakás vagy a szakszerűtlen kezelés.  
    
A tevékenységet arra feljogosított vállalkozóval végeztetik, és veszélyes hulladékként adják át a hulladékot - hangsúlyozta.

Farkas Gergely (Jobbik) arra várt választ: mikor zárul le a kiskunhalasi veszélyeshulladék-ügy? Arra mutatott rá: akár ezer tonnát is meghaladhatja az ott tárolt veszélyes hulladék mennyisége. Az anyagok egy része már kijutott onnan, a szennyezés meghaladja a határértéket. A probléma tíz éve húzódik az illetékes hivatalok tétlensége miatt - sérelmezte.
    
Schanda Tamás emlékeztetett: büntetőeljárás is indult az ügyben, az érintett kft. vezetőjét bűnösnek mondták ki.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!