Schanda Tamás: Továbbra is ingyenesen utazhatnak a védekezésben részt vevő egészségügyi, szociális és rendvédelmi dolgozók

Korlátlan díjmentes utazásra jogosultak a helyi és helyközi közösségi közlekedésben február 7. után is az egészségügyben foglalkoztatottak és a védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi hallgatók, szociális, rendvédelmi és közigazgatási dolgozók – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken.

Schanda Tamás hangsúlyozta, a kormány számára az élet és az egészség védelme az elsődleges, ezért a koronavírus-világjárvány következtében elrendelt veszélyhelyzetet és a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedéseket változatlanul fenntartja.

Emlékeztetett, a helyközi és helyi tömegközlekedési eszközöket november eleje óta vehetik igénybe menetjegy megvásárlása nélkül az egészségügyi dolgozók és a védekezésbe bevont orvosegyetemi hallgatók.

A kormány december 16-tól jelentősen kiterjesztette a kedvezményezettek körét: ha a vírus elleni védekezésben vesznek részt, ingyen utazhatnak a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál dolgozók, a közszolgálati tisztviselők és kormánytisztviselők, a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél jogviszonyban állók is – tette hozzá.

Schanda Tamás

Jelezte azt is, a kedvezmény a személyazonosság igazolására alkalmas okmány és a munkáltató által kiállított igazolás felmutatásával vehető igénybe.

Schanda Tamás hozzátette, hogy ismét meghosszabbítják a lejáró okmányok, köztük az utazási kedvezmény igénybevételére jogosítók – például a diákigazolványok és az ezeket helyettesítő igazolások –, érvényességét.

Az ITM felhívta a közlekedési társaságok figyelmét, hogy a veszélyhelyzeti előírásokat változatlan formában alkalmazzák az ingyenesen és kedvezménnyel utazók esetében is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 28-án a járványhelyzet alakulásáról szólva közölte, a kormány úgy gondolja, hogy a jelenlegi szabályokat fenn kell tartani, és ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges. Ezt saját hatáskörben a kormány 15 napra rendeli majd el február 7-én éjféltől, ezt követően pedig az Országgyűlést fogja arra kérni, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!