Semjén Zsolt: Azé legyen a tulajdon, aki a feladatot ellátja

Az állami intézmények működtetését átvállaló egyházak azért kapják meg az ingatlan tulajdonjogát, mert az a helyes, hogy azé legyen a tulajdon, aki a feladatot ellátja – mondta a miniszterelnök-helyettes szerdán Esztergomban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idősotthonában tartott sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (középen), Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (jobbra) és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások terén betöltött szerepének megerősítéséről szóló törvényről tartott sajtótájékoztatón a Magyar Máltai Szeretetszolgálat esztergomi idősotthonában 2020. május 20-án (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Semjén Zsolt hozzátette, a kedden elfogadott törvény alapján 29 olyan állami ingatlan került át egyházi tulajdonba, amelyben a szociális ellátás feladatát korábban is az egyház végezte és erre használta az épületeket. A miniszterelnök-helyettes kiemelte, a tulajdonjog-átruházás addig áll fenn, amíg a feladatot az egyház ellátja. A megoldás előnye, hogy egy-egy fejlesztés vagy pályázat esetén sokkal könnyebb a tulajdonosi hozzájárulás biztosítása – tette hozzá.

„Nem az állami kötelezettség átruházásáról van szó, hanem az intézményműködés átengedéséről” – mondta Semjén Zsolt. A politikus szólt arról, hogy a szociális területen az elmúlt tíz évben kétszeresére nőtt az egyházi működtetésű intézmények aránya. Az alapszolgáltatásban az összes intézmény 44 százalékát egyházak működtetik, a szociális szakellátás körében pedig 25 százalék az arányuk. A gyermekvédelmi szakellátásban 2010-ben 7 százalékos volt az egyházi szerepvállalás, most pedig 60 százalékos – ismertette.

Semjén Zsolt és Fülöp AttilaFülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (középen), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (jobbra),és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások terén betöltött szerepének megerősítéséről szóló törvényről tartott esztergomi sajtótájékoztatón (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kijelentette, a törvény „egy természetes misszió támogatása, az egyház évezredes természetes tevékenységét támasztja alá, nem pedig egy újkori jogszabályon alapuló kötelezettség”. A politikus hozzátette, a kijárási korlátozások enyhítése a szociális területen még várat magára, mert a veszélyeztetettség miatt az izolálásra hosszabb ideig szükség van.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az MTI-nek azt mondta, számításaik szerint az idősellátásban a korlátozások a vakcina megjelenéséig, akár egy évig is fennmaradhatnak.