Semjén Zsolt: Három embernek köszönhetjük azt, hogy mi most itt szabadon, magyarként, keresztényként élhetünk

Felavatták a Szent II. János Pál pápáról elnevezett teret kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson.

Semjén Zsolt (KDNP), nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a máriapócsi Szent II. János Pál pápa tér névadó ünnepségén, az 1991-es pápalátogatás helyszínén 2019. szeptember 17-én.. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Papp Bertalan polgármester, Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Szocska Ábel bazilita szerzetes, nyíregyházi megyéspüspök, Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke és Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő (b-j) a máriapócsi Szent II. János Pál pápa tér névadó ünnepségén, az 1991-es pápalátogatás helyszínén 2019. szeptember 17-én.. (MTI fotó: Balázs Attila)

Semjén ZsoltKocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a máriapócsi Szent II. János Pál pápa tér névadó ünnepségén, az 1991-es pápalátogatás helyszínén 2019. szeptember 17-én.. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az 1991-es máriapócsi pápalátogatás helyszínén rendezett ünnepségen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes méltónak és igazságosnak nevezte, hogy a teret a néhai katolikus egyházfőről nevezték el, akinek Magyarország, Közép-Európa és az egész emberiség is hálás lehet.

Veres András
    
Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke beszédet mond a máriapócsi Szent II. János Pál pápa tér névadó ünnepségén, az 1991-es pápalátogatás helyszínén 2019. szeptember 17-én.. (KDNP fotó: Váli Miklós)

„Nem evidencia az, hogy szabad vallásgyakorlat van, egyházi iskolák vannak, szabad a hitoktatás, és egyáltalán nem evidencia az, hogy szuverén Magyarország van és például a szovjet megszálló csapatok nincsenek Magyarországon" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Szocska Ábel
    
Szocska Ábel bazilita szerzetes, nyíregyházi megyéspüspök, beszédet mond a máriapócsi Szent II. János Pál pápa tér névadó ünnepségén, az 1991-es pápalátogatás helyszínén 2019. szeptember 17-én.. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Semjén Zsolt szavai szerint ezer történelmi állítást is lehet mondani arra a kérdésre, hogy minek köszönhetik a magyarok a szabadságukat, „de a történelmi igazság az, hogy három embernek köszönhetjük azt, hogy mi most itt szabadon, magyarként, keresztényként élhetünk, ez a három ember II. János Pál pápa, Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov".
    
A miniszterelnök-helyettes kifejtette: Reagan ismerte fel, hogy a Szovjetunió az összeomlás szélén van, az Egyesült Államok pedig gazdasági és katonai fölényét kihasználva térdre kényszerítette a rivális nagyhatalmat. Kellett hozzá egy „épeszű" ember, Mihail Gorbacsov is, aki inkább lebontotta a Szovjetuniót, ahelyett, hogy belevitte volna az emberiséget a harmadik világháborúba - tette hozzá.

Semjén Zsolt
    
A máriapócsi Szent II. János Pál pápa tér névadó ünnepségén, az 1991-es pápalátogatás helyszínén 2019. szeptember 17-én.. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Spirituális és szellemi értelemben II. János Pál pápa az, akinek köszönhetjük szabadságunkat. Amikor őt pápává választották, akkor kapta azt a halálos sebet a Szovjetunió, amiből nem tudott már felállni - jelentette ki Semjén Zsolt.
    
A korábbi katolikus egyházfő 1991-es magyarországi apostoli útján augusztus 18-án látogatott el Máriapócsra, ahol a háromszázezer zarándok jelenlétében részt vett a nagybúcsún és a Hajdúdorogi Egyházmegyét akkor vezető Keresztes Szilárd püspökkel együtt szent liturgiát mutatott be. Erre emlékezve névadó táblát állítottak fel a róla elnevezett téren, amelyet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök áldott meg.

Semjén ZsoltA máriapócsi Szent II. János Pál pápa tér névadó ünnepségén, az 1991-es pápalátogatás helyszínén 2019. szeptember 17-én.. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az eseményen részt vett Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke, Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az ünnepségen II. János Pál pápáról Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök mondott emlékező beszédet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!