Semjén Zsolt: A kormány nemzetben gondolkodik

A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn – jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden Budapest IX. kerületében.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt a magyar-bolgár barátság napján a felújított Bolgár Művelődési Ház ünnepélyes átadásán szólalt fel, a Vágóhíd utca 62. szám alatt. Úgy fogalmazott, az emberiség nagyobb „megszegényesülését” el sem lehetne képzelni, mint hogyha eltűnnének a nemzetek: a magyar nem lenne magyar, a bolgár bolgár, a lengyel pedig lengyel.

A kormány az emberiség értékgazdagságának védelmében minden nemzetnek és nemzetiségnek a megmaradását és kiteljesedését szolgálja, így a Magyarországon őshonos tizenhárom nemzetiségét is – hangoztatta a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt kiemelte, a magyar alkotmány is rögzíti, hogy az őshonos nemzetiségek államalkotó tényezők, ezért a magyarországi bolgárság tagja az egyetemes magyar nemzetnek és tagja az egyetemes bolgár nemzetnek.

Bolgár Művelődési HázbanSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (balra), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (középen) és Valeri Szimeonov, a bolgár Nemzetgyűlés alelnöke a felújított Bolgár Művelődési Ház ünnepélyes átadásán 2021. október 19-én, a magyar-bolgár barátság napján (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Magyarország sajátos ország: a történelmi tragédiákból következően a magyarság jelentős része a határokon kívül él, ezért természetes, hogy a határon túli magyarság része az egyetemes magyarságnak. Ugyanígy az is természetes, hogy az őshonos nemzetiségek tagjai integráns részei mind a magyar nemzetnek, mind a saját anyanemzetüknek – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette, a nemzeti kisebbségeknek van egy különleges felelősségük is, hiszen egyszerre örökösei a magyar nemzet és az anyanemzet kultúrájának. A magyarországi bolgárság Semjén Zsolt szerint olyan sajátos értékgazdagság örököse, amelyet kizárólag ez a közösség tud kimunkálni, megőrizni az egyetemes magyarságnak, bolgárságnak és emberiségnek.

Bolgár Művelődési HázbanSemjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (balról a második) és Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló (balra) a felújított Bolgár Művelődési Ház ünnepélyes átadásán 2021. október 19-én, a magyar-bolgár barátság napján (Fotók: MTI / Bruzák Noémi)

Természetesnek nevezte, hogy Magyarország támogatja őshonos nemzetiségeit, amelyek hidat képeznek Magyarország és az anyanemzet között. Azt mondta, hogy Magyarország és Bulgária kapcsolata harmonikus.

A megújult művelődési ház hirdeti a nemzetiségi kultúra nagyszerűségét – közölte a miniszterelnök-helyettes, hozzáfűzve: gondoskodott arról, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges további források a létesítmény méltó befejezéséhez.

Semjén Zsolt azt mondta, hogy a vadászati világkiállításon Bulgária építette fel az egyik legnagyszerűbb és legsikeresebb pavilont.

Soltész MiklósSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy méltó bolgár központ épül fel a környéken, ez egyedülálló lesz egész Európában.

Valeri Szimeonov, a bolgár nemzetgyűlés alelnöke felidézte, hogyan fogadták el a magyar-bolgár barátság napját. Kijelentette, hogy Magyarországon összetartó, szilárd bolgár közösség él, amelynek tagjai őrzik hagyományaikat, tanítják gyermekeiket a bolgár nyelvre.

Bolgár Művelődési Ház

Azt mondta: rájött arra, hogy ezek az emberek többet érdemelnek, mint amennyit korábban Bulgáriától kaptak. Úgy vélekedett, hogy az elmúlt esztendőkben többet tettek a magyarországi bolgárokért, mint az elmúlt évtizedekben.

Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója szerint a bolgárok talán a mezőgazdaságban segítettek a legtöbbet Magyarországon: a bolgárkertészek meghonosították a zöldség-, így például a paradicsomtermesztést.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!