Semjén Zsolt Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adott át Hilarion metropolitának

A keresztényüldözésről, a keleti és nyugati keresztény egyházak együttműködéséről és az orosz ortodox egyház magyarországi munkájáról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Hilarion volokalamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külügyi hivatalvezetőjének megbeszélésén a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár pénteken.

Semjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes és Hilarion metropolita az Orosz Ortodox Egyház külügyi vezetője (Budapest, 2019.09.06. KDNP fotó: Váli Miklós)

Orbán Viktor nagyrabecsülését fejezte ki, hogy Hilarion metropolita az Orosz Ortodox Egyház külügyi vezetőjeként a legtekintélyesebb nemzetközi fórumokon emeli fel szavát a modernkori keresztényüldözések áldozatai védelmében, és mutat rá a keresztény gyökerek elvesztésének veszélyeire.
    
A tárgyaláson szóba került az egyház vezetőjének, Kirill pátriárkának tervezett magyarországi látogatása, valamint a november-decemberben hazánkban megrendezendő Orosz Egyházi Kulturális Napok programsorozat is.

Semjén Zsolt
    
Semjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést Hilarion metropolitának, az Orosz Ortodox Egyház külügyi vezetőjének (Budapest, 2019.09.06. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hilarion metropolita köszönetet mondott a miniszterelnöknek a magyarországi ortodox templomok folyamatban lévő illetve tervezett felújításáért.
    
A pénteki megbeszélésen feltérképezték egy esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségeit az üldözött keresztény közösségek megmentése és megerősítése érdekében - mondta a sajtófőnök.

Semjén Zsolt
 
Hilarion metropolita az Orosz Ortodox Egyház külügyi vezetője és Semjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes (Budapest, 2019.09.06.)

A találkozó után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átadta a metropolitának a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. A hivatalos indoklás szerint az egyházi vezető „a kereszténység történelmét, egyedülálló érték- és közösségteremtő erejét, a fiatal nemzedékeket is megszólítva, fáradhatatlanul hirdető egyházi vezetői, illetve a keresztény közösségek nemzetközi együttműködésének fejlesztését is elkötelezetten szolgáló diplomáciai munkája, valamint Magyarország kereszténységet védelmező és támogató politikája melletti kiállása elismeréseként" vehette át a kitüntetést.

Semjén ZsoltHilarion metropolita (b4), és Semjén Zsolt (KDNP), miniszterelnök-helyettes (b5) az Orosz Ortodox Egyház külügyi vezetőjével érkezett delegáció társaságában (Budapest, 2019.09.06.)