Semjén Zsolt: Megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők

Reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők - jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovič szlovák kormányfő.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke nyilatkozik a sajtónak a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. Ezen a napon reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán. (MTI fotó: Máthé Zoltán)

Mindez azért lehetséges, mert mind Szlovákia, mind Magyarország határozott és felelősségteljes intézkedéseket hozott, jó ütemben, megfelelő időpontban - fogalmazott Semjén Zsolt, emlékeztetve arra: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria között született megállapodás a határnyitásokról.

A határátkelők megnyitásáról készült összeállítás:


    
Igor Matovič szlovák miniszterelnök azt emelte ki, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével már a jövő felé tekinthetünk. Örömét fejezte ki amiatt, hogy helyreáll az utazási szabadság, mondván, így „ismét visszatérhetünk, legalább némiképp, a normális életmódhoz".

Semjén Zsolt a szlovák miniszterelnökkelIgor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar kormanyfőhelyettes kézfogása 2020. június 5-én (KDNP Fotó)

Semjén Zsolt Európában is egyedülállónak nevezte a vírus hatásának, következményeinek kezelését, hozzátéve, a határnyitáshoz a világjárvány lecsengésére volt szükség.
    
Magyarország nevében köszönetet mondott a szlovák kormányfőnek azért a „bátor és nagyon korrekt gesztusért", hogy száz magyart meghívott a két nép történelmi sorsközösségének jegyében tartott összejövetelre.
    
Természetes dolog, hogy a különböző népek különbözőképpen értelmezik a történelmüket, a mi feladatunk az, hogy a szlovák-magyar sorsközösség jegyében együtt építsük a jövőnket - fogalmazott.
    
Kérdésre válaszolva arról beszélt: a magyarság és a szlovákság kinyújtotta kezét egymás felé, „ez a kézfogás jellemzi a mi kapcsolatunkat".

Semjén Zsolt a szlovák miniszterelnökkelSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megbeszélést folytat Igor Matovič szlovák kormányfővel és Berényi Józseffel, Nagyszombat megye alelnökével (KDNP Fotó)

Hangsúlyozta, mindkét állam számára alapvető fontosságú a visegrádi négyek együttműködése, ami „érdekeink érvényesítésének a lehetőségét jelenti az Európai Unióban".
    
Igor Matovič megköszönte a kérdésben mutatott együttműködést, Magyarország felelősségteljes hozzáállását.
    
Kérdésre válaszolva a szlovák kormányfő elmondta: a pozsonyi várban rendezett, Semjén Zsolt által említett eseményen azt kívánta megmutatni a szlovákiai magyaroknak, „hogy fontosak a számunkra".

Semjén ZsoltSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én (KDNP Fotó)

Fontosnak nevezte, hogy a közösség tagjai megértsék, túllépve a múlt terhein „egy alapvető lépést kellene tennünk előre", majd arra emlékeztetett, a rendezvény mottója úgy szólt, „a múltat nem mi írtuk, de a jövő a miénk".