Semjén Zsolt: A mi üzenetünk a nemzeti szuverenitás és a keresztény civilizáció

A mi üzenetünk a nemzeti szuverenitás és a keresztény civilizáció – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke hétfőn Budapesten.

Semjén Zsolt a Kereszténydemokrácia a 21. században – Felelősségünk Európáért címmel, a Konrad Adenauer Stiftung és a Barankovics István Alapítvány által rendezett pódiumbeszélgetésen az Andrássy Egyetemen úgy fogalmazott: a keresztény civilizáció számunkra a megmaradást jelenti.

Rámutatott: a magyarságnak Európába érkezése óta mindennapos küzdelem volt a megmaradás. Nem volt olyan évszázad a magyar történelemben, amikor ne lett volna kérdés, hogy a magyarság egyáltalán meg tud maradni, vagy eltűnik a történelemből.

Felidézte, hogy Szent István király a kereszténység örök fundamentumára építette fel a magyar nemzetet.

Azt gondoljuk, azért maradtunk meg, mert hűségesek voltunk a Szent István-i örökséghez

– mondta.

Történelmi tény, hogy a magyar nemzet mindig akkor gazdagodott szellemiekben, anyagiakban és minden tekintetben, amikor hűségesek voltunk ehhez az örökséghez – közölte, hozzátéve: akkor torkollt katasztrófába a történelem, amikor akár balra, akár jobbra lecsúsztunk erről a Szent István-i útról.

Semjén Zsolt rámutatott: ma Európában pontosan meg kell határozni, mit értenek nemzeti gondolaton és elkötelezettségen.

Semjén

Mi azt gondoljuk, minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, olyan sajátos értékgazdagság, amit csak és kizárólag az a nemzet adhat az egyetemes emberiségnek: a magyar a magyarságát, a lengyel lengyelségét, a német a németségét, a francia a franciaságát

– mutatott rá, kiemelve: a nemzeti lét eltűnése az emberiség szegényebbé válását jelenti.

„Van egy csodálatos örökségünk, egy zseniális nyelvünk – kár, hogy rajtunk kívül senki nem érti -, van egy csodálatos kultúránk – kár, hogy nehezen lehet lefordítani –, és van egy heroikus történelmünk – kár, hogy szinte senki nem ismeri”, de a küldetésünk, hogy ezt megőrizzük és megmaradjunk – hangoztatta Semjén Zsolt.

Azért akarunk megmaradni, mert azt gondoljuk, ez a nyelv, kultúra és történelem az egyetemes emberiség számára olyan érték, amit csak mi tudunk adni – mondta, aláhúzva: azért nem nacionalisták, mert azt gondolják, minden nemzetnek ugyanez a küldetése.

Kijelentette: „semmi mást nem szeretnénk, csak megmaradni magyarnak”.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a puszta megmaradásunkat féltve nem akarunk olyan migrációt, amely az életformánkat és a keresztény civilizációt megváltoztatja.

Felidézte a török hódoltság idejét, és kitért arra, több millió magyar adta az életét azért, hogy nekünk ne kelljen a dzsihád és a saria árnyékában élni.

Semjén Zsolt kijelentette:

mindenkit tiszteletben tartanak, de a keresztény civilizáció nem lehet alku tárgya. Mindenkinek szabad értékválasztása van, de azt mi, magyarok nem engedjük meg, hogy Magyarországon, a keresztény civilizációt kétségbe vonják.

„Más lehet más, de hozzánk képest más” – mondta.

Semjén

Hozzátette: az Európai Unió ma bűnben él, de nem bűnben fogant, ezért hisznek abban, hogy az európai civilizáció megmenthető.

„Mi Európa-pártiak vagyunk, és a programunk, hogy vissza az alapító atyák örökségéhez, akik az európai nemzetek sokszínűségére és a keresztény civilizációra építették fel az Európai Uniót” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Daniel Caspary, az Európai Parlament német CDU/CSU-képviselőcsoportjának elnöke arról beszélt, hogy hazájában és szinte egész Európában a társadalom heterogénebbé vált, a vallási és politikai spektrum egyaránt szélesedett.

A kereszténység felvétele óta Németországban idén először vallotta magát a lakosság kevesebb mint fele valamely keresztény felekezethez tartozónak – hívta fel a figyelmet.

Aláhúzta: a kereszténydemokrata politika azt jelenti, hogy a keresztény emberkép talaján állva politizálnak, a zsidó-keresztény kultúra jelentősen hozzájárult az alapvető európai értékekhez.

Kitért arra, hogy az állam csak korlátozottan képes beavatkozni a polgárok értékvitáiba, ugyanakkor „az értékalapot” valamilyen módon meg kell őrizni. Küldetésükként fogalmazta meg, hogy ezt a keresztény „értékalapot” megtöltsék, és ennek mentén politizáljanak.

A kereszténydemokrata politika lényeges eleme, hogy a társadalmat, a nemzeteket egyben tartsák – hangsúlyozta Daniel Caspary.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a KDNP alelnöke Helmut Kohl egykori német kancellárt idézte, miszerint Európát a kereszténydemokraták nem azért építették, hogy átengedjék a szocialistáknak.

A politikus, aki az Európai Néppárt frakciójának szakmai vezetője az Európai Parlament fejlesztési bizottságában, rámutatott: nem tréfa az a helyzet, ami most van, Európában változásra van szükség.

Európa kereszténydemokrácia nélkül nem jött volna létre, nem létezne és a jövőben sem létezhet enélkül

– fogalmazott, hozzátéve: a felelősségük óriási. Biztonságra és normalitásra épülő Európára van szükség, a család legyen család, a nemzet legyen nemzet, a sokszínűség legyen sokszínűség – összegzett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!