Simicskó István: A kihívásokhoz és az élethez is bátorság szükséges

Siklós és Balassagyarmat után tíz csapat részvételével Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában folytatódik a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az országos versenysorozat hétfő délelőtti megnyitóján jelezte, hogy a nemzeti összetartozás évében határon túli csapatok is részt vesznek a versenyen.

Simicskó István (KDNP), hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke köszönti a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat résztvevőit Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában (Kecskemét, 2019.01.13. KDNP fotó: Váli Miklós)

A Bátrak Ligája kecskeméti állomásán ugyanis két vajdasági és egy horvátországi általános iskola is képviselteti magát. Az államtitkár hangsúlyozta, bízik benne, hogy azt az összefogást, illetve nemzeti összetartozást, amit az elmúlt években sikerült megteremteni - akár a Bátrak Ligája sport- és ügyességi versenysorozat keretében is - lehetőség lesz tovább erősíteni a fiatalok körében.

Potápi Árpád János emlékeztetett: ez a második tanév, hogy a Honvédelmi Sportszövetség a nemzetpolitikai államtitkársággal összefogva valósítja meg a Bátrak Ligája vetélkedősorozatot.

Potápi Árpád JánosPotápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat új állomásán, Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában (Kecskemét, 2019.01.13. KDNP fotó: Váli Miklós)

Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta: akárcsak a próbatételekhez, kihívásokhoz, úgy az élethez is bátorság szükséges. Mint kiemelte, a szövetség célja, hogy olyan képességekkel és kompetenciákkal vértezzék fel a fiatalokat, amelyekkel minél hatékonyabban úrrá tudnak lenni a mai, globalizált világ különféle nehézségein.

,Dr. Mák Kornél Dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke köszönti a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat résztvevőit Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában (Kecskemét, 2019.01.13. KDNP fotó: Váli Miklós)

A szövetség elnöke elmondta: a Bátrak Ligája versenysorozatnak katonai jellege is van, hiszen a sebesült társak hordásától kezdve a lézeres céllövészeten keresztül kadétek is segítik a fiatalok felkészülését. A főként honvédelmi jellegű versenyszámokot úgy állították össze, hogy azonnali sikerélményhez juttassák a fiatalokat, és a vetélkedés mellett a közösségépítés is fontos szempontja a szervezőknek - tette hozzá.

Dr. Nébald György Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b1), Dr. Nébald György (Honvédelmi Sportszövetség, k) és Simicskó István (KDNP), hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke (j)  a Bátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozaton, Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában (Kecskemét, 2019.01.13. KDNP fotó: Váli Miklós)

Simicskó István emlékeztetett: az országos hálózatot képező Honvédelmi Sportközpontok egyike a tervek szerint Kecskeméten épül majd meg. A közösségi élmények, a sportolás és honvédelmi ismeretek elsajátításának legfőbb helyszínein a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok lehetőségét is megteremtik - sorolta.

Simicskó István

A Bátrak Ligája harmadik, kecskeméti állomásán a négy helyi csapat mellett két kiskunfélegyházi, egy mórahalmi, két szerbiai és egy horvátországi általános iskola nyolcfős együttesei küzdenek egymással. A vetélkedőn fordulónként az első három csapat érem-, kupa- és értékes sportszerutalvány díjazásban részesül. A következő találkozót január végén Sárospatakon rendezik. A megmérettetés versenyszámai a honvédelmi neveléshez szorosan kapcsolódó gyakorlati és elméleti feladatokból állnak.

Simicskó IstvánBátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat, Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában (Kecskemét, 2019.01.13. KDNP fotó: Váli Miklós)

Ezek között szerepel falmászás, lézeres lövészet, vívás, íjászat, akadálypálya, sor- és váltóverseny, erőpróba, villám tájékozódás, szimulátor és távirányítós járművezetés, illetve az első világháborúhoz kapcsolódó feladatsor. Az elmúlt tanévben a Bátrak Ligája-Rákóczi Kupa nyolc állomásos versenysorozatával már összesen tizenegy településen járt a program.

Simicskó IstvánBátrak Ligája elnevezésű iskolai vetélkedősorozat, Kecskeméten, a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportcsarnokában (Kecskemét, 2019.01.13. KDNP fotó: Váli Miklós)