Simicskó István: Komoly tétje van az EP-választásnak

Az önsorsrontó eszmei irányzatok vad tombolása szétverheti az Európai Uniót, ezt a jobb sorsra érdemes közösséget – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjúban Simicskó István a jövő évi euró­pai parlamenti választás tétjével kapcsolatban. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szót ejtett arról is, hogy az önkormányzati választáson hiteles és magabiztos jelölteket kell állítani a kormánypártoknak az ország minden pontján. Mint mondta, a KDNP erős bajtársi szövetségben politizál a Fidesszel, ami egy jól bevált és kipróbált konstrukció.

Simicskó

 

– Miként értékeli a 2023-as évet?

– Nehéz éven vagyunk túl. Tavaly decemberben még reménykedtünk, hogy az ukrán–orosz háború és a teljesen értelmetlen vérontás befejeződik a szomszédunkban. Húsba vágó módon éreztük meg Magyarországon ennek a hatásait: elsősorban az elhibázott uniós szankcióknak köszönhetően mind az ország üzemanyag-ellátása, mind pedig a fűtésre használt energia biztosítása terén komoly nehézségekkel szembesültünk. Mindezek ellenére a nemzeti-keresztény kormány politikájának köszönhe­tően a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt, és őszre a háborús inflációt is sikerült egy számjegyűre csökkenteni. Az Euró­pai Unióval való tárgyalások során olyan engedményeket harcoltunk ki a szankciókkal szemben, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben az elfogadott csomagok végül nem okoztak nálunk megoldhatatlan krízist. 

A pandémia és a háború miatti gazdasági hatások, illetőleg a felelőtlen uniós intézkedések által gerjesztett válság kezelése önmagában is embert próbáló feladat, de mindezek mellett nemzetközi színtéren is folyamatosan meg kellett védenünk a saját álláspontunkat, hiszen az EU politikai okokból hatalmas – amúgy nekünk jogosan járó – összegeket tart vissza hazánktól, s különböző eszközökkel igyekszik nyomást gyakorolni ránk, hogy világosan megfogalmazott nemzeti érdekeinket adjuk fel valamilyen ködös brüsszeli elvárással szemben. 

 

További tragikus történés volt az Izraelt ért alattomos Hamász-támadás, amelynek során ártatlanok ezrei váltak az erőszak áldozatává. Az is megdöbbentő és elgondolkodtató, sőt baljóslatú, hogy a világ közvéleménye mennyire nem egységes már egy brutális terrortámadás elítélésének a kérdésében sem. Az ártatlan emberélet értelmetlen és erőszakos kioltása sosem kaphat menlevelet szubjektív politikai megítélés alapján.

– Eközben a baloldal itthon minden idők legnagyobb finanszírozási botrányába került.

– Sajnos a hazai baloldal továbbra is a tavalyi választáson elszenvedett csúfos vereségét próbálja értelmezni, csupán a guruló dollárok rabságában vergődik és nem hajlandó tanulni a saját hibájából. Semmi jelét nem mutatja annak, hogy a magyar érdekek mellett kezdene politizálni, hiszen Brüsszelben továbbra is Magyarország ellen dolgozik. A baloldali képviselők rendre amellett kardoskodnak, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós pénzeket. A kormányt akarják nehéz helyzetbe hozni, de azzal nem törődnek, hogy a magyar embereket is megrövidítik. Külföldi érdekcsoportok hatalmas összegekkel támogatták őket az előző parlamenti választás alkalmával, hogy a választópolgárokat becsapva, hazugságokkal és manipulációval velük együttműködőbb, a magyar nemzeti érdekek iránt kevésbé elkötelezett hatalom kerülhessen a kormányrúdhoz. Szerencsére próbálkozásuk elbukott, a magyarok döntöttek, és a nemzeti-keresztény kormányra bízták az ország vezetését.

– Két választás is lesz jövőre. Milyen fontos témák lesznek az európai parlamenti és az önkormányzati választás kampányában?

– Az EP-választás tétje nagyon komoly. Arról kell döntenünk, hogy a közösség milyen irányba menjen tovább. Ha az Európai Unió nem talál vissza a keresztény gyökereihez, az alapító atyák által kijelölt útra, és nem kap észbe a brüsszeli elit, akkor az esztelen migrációs politika, az ukrán–orosz fegyveres konfliktus végtelenül rossz kezelése és az önsorsrontó eszmei irányzatok vad tombolása szétverheti ezt a jobb sorsra érdemes közösséget. 

Ezt meg kell állítanunk! Minél több olyan EP-képviselőt kell az Európai Parlamentbe juttatni, akiknek van szemük a látáshoz és képesek elforgatni az EU kormánykerekét, hogy ne zuhatag felé, hanem a biztonságos vizek felé haladjon! Éppen ezért hangsúlyoznunk kell a választóknak, hogy mi is az igazi tétje a voksolásnak. 

 

Ugyanez a feladat az önkormányzati választás esetében is, amelyet most egy időben tartunk az EP-választással. Hiteles és magabiztos jelölteket kell állítania a Fidesz–KDNP-szövetségnek az ország minden pontján. Sok olyan településen, amelyet a baloldal irányít ötödik éve, a közélet botrányoktól hangos. A baloldali pártok egymást marják és vérre menő harcot folytatnak a pozíció­kért. Eladósított önkormányzatok, inkompetens döntések, tanácsadók garmadája, átláthatatlan mutyigyanús ügyek vannak a mérleg baloldali serpenyőjében. Budapest kiváló példa arra, hogy nem érdemes rájuk bízni a vezető szerepet. Fővárosunk prosperáló, rendezett költségvetéssel rendelkező nagyváros volt Tarlós István idején. A jelenlegi kurzus hangzatos ígéreteiből csupán a kincstár kiürítésére és a közlekedés felforgatására futotta. Meg kell mutatnunk az embereknek, hogy van alternatíva és nemcsak biciklisávok felfestésével, méhlegelőkkel lehet városvezetést tettetni, hanem valódi fejlődést és fejlesztést is lehet elősegíteni a településeken.

– Milyen szerepe lesz a KDNP-nek a kampányokban?

– A KDNP erős bajtársi szövetségben politizál a Fidesszel, ami egy jól bevált és kipróbált konstrukció. Mi, kereszténydemokraták hiszünk abban, hogy mi adjuk ennek az együttműködésnek a kereszténydemokrata „vitorláját”, amely biztosítja, hogy mindig a közös cél felé haladjunk előre.

– Nemrég döntött az Európai Bizottság, hogy Magyarország megkaphatja az uniós források egy részét. Mikor juthat hozzá hazánk a további összegekhez?

– Bízom benne, hogy a lehető legrövidebb időben belül valóban hozzáférhetővé válnak ezek a források. Az ezzel kapcsolatos vállalásainkat maradéktalanul teljesítettük. Ha megszűnik Brüsszel politikai okokból motivált ellenállása, rövid időn belül megérkezhet Magyarországra az a pénz, amely amúgy jár a magyaroknak. Többek között azért is lenne fontos a konzervatív brüsszeli fordulat a közelgő ­uniós választáson, mert ha azok a pártok kerülnek többségbe, amelyek egyetértenek a Magyarország által képviselt iránnyal például a migráció vagy a szankciók kérdésében, meggyőződésem, hogy véget ér az a méltatlan és jogtalan támadássorozat, amelynek most ki vagyunk téve.

– A kormány tizenharmadik alkalommal kéri ki a magyarok véleményét a nemzeti konzultációval. A konzultáció egyik fontos kérdése Ukrajna EU-csatlakozásáról szól. Milyen következményekkel járna, ha Ukrajna az unió tagjává válna?

– Az igazi probléma az, hogy ezt igazán az EU egyik intézménye sem mérte föl teljes részletességgel! Az biztos, hogy Ukrajna katasztrofális gazdasági állapota, hatalmas területe és a hihetetlenül magas korrup­ciós veszély miatt teljesen átrendezné az EU eddig kialakult finanszírozási rendszerét. A mezőgazdasági földalapú támogatások rendszere is felborulna. Arról nem is beszélve, hogy jogi és egyéb feltételek sem adottak ahhoz, hogy Ukrajna csatlakozhasson az Európai Unióhoz. ­Amúgy pontosan milyen határokkal csatlakozna Ukrajna? Mennyi lakossal?

Emlékezetes, hogy ez az ország háborúban áll Oroszországgal, aminek következtében milliók hagyták el a szülőföldjüket. Együtt érzek az ukrán néppel, megérdemlik a békét és a jobb életminőséget, de számos kérdés van, miközben hivatalos és megnyugtató válasz egyelőre nincs. Válaszok nélkül nem kerülhet be Ukrajna az EU közösségébe!

– A korábbiakhoz hasonlóan a baloldal ismét nem tartja fontosnak, hogy meghallgassák a magyarok véleményét. Mi lehet az oka annak, hogy a hazai baloldal rendre kritizálja a nemzeti konzultációt?

– Számtalanszor elmondtuk már, hogy a magyar baloldal önsorsrontó módon politizál. Egyszerűen képtelen az emberek véleményét tiszteletben tartani és figyelembe venni, ezért időről időre elbuknak a választásokon. Ebből azonban nem azt a következtetést vonják le, hogy változtatniuk kellene, hanem annál jobban meg akarnak felelni külföldi pénzelőik politikai elvárásainak. E külföldi érdekeket azonban érthető módon nem befolyásolja a magyarok véleménye, ezért a DK-tól kezdve a Momentumon át a többi, Gyurcsány koordinálta párton keresztül, őket sem izgatja igazán, mit is szeretne a nép.

– Hatalmas a migrációs nyomás hazánkon. Ilyen helyzetben miként lehet Magyarország biztonságát megóvni?

– Egyszerűen nincs más választásunk, mint kitartani. Ellenszélben, politikai és gazdasági nyomás közepette is meg kell védenünk a határainkat. Ma már a napnál világosabb minden ember számára, hogy az egyetlen tartós és hatékony megoldást a migrációs nyomásra Magyarország kínálta, amikor technikai és jogi határzárral vágta el az illegális migráció útját, erős határvédelmet épített ki, és alapjaiban kérdőjelez meg minden olyan uniós megoldást, amely kötelezően írná elő minden tagország számára milliónyi idegen kultúrájú, vallású, idegen nyelvű és többségében alkalmazkodni nem kívánó ember betelepítését.

A közelgő EP-választás talán más országok vezetőit is ráébresztheti, hogy eddig az európai és nemzeti érdekeik ellen politizáltak. Nekünk szövetségeseket kell keresünk és minél hasznosabb, szorosabb együttműködéseket kell kialakítanunk az „öntudatra ébredt” államokkal.

– A KDNP kiemelt figyelmet szentel a magyar családok megsegítésére. Várhatók újabb családtámogatási intézkedések a jövő évben?

– A családok pártjaként rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a nehéz gazdasági körülmények között is megvédtük az elért eredményeinket. A családtámogatások növelése a demográfiai krízis egyetlen járható megoldási alternatívája, amelyet nemzetközi szinten is elismeréssel illetnek a szakemberek. Ebben a tekintetben szó sem lehet arról, hogy hátradőljünk! Folyamatosan fejlesztjük és átalakítjuk azt a rendszert, amely a gyerekvállalást, a családok mindennapi életét teszi könnyebbé. A csok plusz mellett még felsorolni nehéz, hogy mennyi segítség és támogatás segíti 2024-ben is a családok életét Magyarországon. A családtámogatást nemzetstratégiai kérdésnek tekintjük, amelyből sem háború, sem válság miatt nem engedünk.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!