Simicskó István: régiónk biztonsága Európa jövőjének záloga

A közép-európai régió biztonsága Európa jövőjének záloga – emelte ki Simicskó István honvédelmi miniszter, a KDNP alelnöke a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) védelmi miniszteri tanácskozása után szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Petar Mihatov horvát védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár, Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmiminiszter-helyettes, Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter, Simicskó István magyar honvédelmi miniszter, a KDNP alenöke, Karla Slechtová cseh védelmi miniszter, Mario Kunasek osztrák védelmi és sportminiszter, Andreja Katic szlovéni védelmi miniszter (b-j) a visegrádi országok (V4) és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation, CEDC) védelmi minisztereinek budapesti találkozóján, a Stefánia-palotában 2018. március 28-án. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Simicskó István példaértékűnek nevezte az Ausztriát, Csehországot, Horvátországot, Szlovákiát és Szlovéniát, Magyarországot, valamint megfigyelőként Lengyelországot tömörítő együttműködést. Elmondta: kollégáival megállapodtak abban, hogy védelmi képességeiket továbbfejlesztik, hogy még hatékonyabban védhessék az európai értékeket, a schengeni határokat.

A miniszter szerint a CEDC példaértékű abból a szempontból is, hogy nem csak célokat fogalmaztak meg, hanem egyedülálló módon közös cselekvési akciótervet is kidolgoztak, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban segíthessék egymást baj esetén.

A hét ország védelmi vezetői – már kedden megkezdett – tanácskozásainak keretében áttekintették a biztonsági helyzetet, s a veszélyeket, mint például a tömeges illegális migráció és a terrorizmus.

Simicskó István azt mondta: kollégáival egyetértettek abban, hogy a migrációs válsághelyzet elhúzódására kell készülni.

Ennek nyomán Simicskó István a tanácskozáson felajánlotta, hogy Magyarország – a 2017-ben Horvátország által megrendezett gyakorlathoz hasonló – egy határvédelmi, migrációs válságkezelési nemzetközi hadgyakorlatot rendez 2019-ben.

A honvédelmi miniszter azt is elmondta: kollégáival a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetét aggasztónak értékelték. Azt hangoztatták: közös fellépéssel – a NATO és az Európai Unió eszközeivel is – mindent meg kell tenni, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása fennmaradjon. Fontos viszont, hogy a helyzetet a balkáni térség védelmi, belügyi minisztereivel, vezető politikusainak bevonásával kezeljék.

Simicskó István honvédelmi miniszter beszédet mond a visegrádi országok (V4) és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation, CEDC) védelmi minisztereinek budapesti találkozóján, a Stefánia-palotában 2018. március 28-án. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A tanácskozáson kiemelt téma volt az Állandó Strukturált Együttműködés (pesco) is, amely – mint Simicskó István fogalmazott – egy újabb dimenziót jelent Európa védelmének megerősítésében. Ezáltal lehetővé válik, hogy az Európai Unió külső határait még hatékonyabban védjék, s hogy a válságövezetekben nagyobb erővel tudjanak megjelenni – fejtette ki Simicskó István.

A sajtótájékoztatón Mario Kunasek osztrák védelmi és sportminiszter arra figyelmeztetett: a „válságnak nincs még vége". Elmondta: továbbra is rendszeresen fognak el illegális migránsokat Ausztriában is. Az osztrák miniszter szerint amíg a külső határok védelme nem valósul meg, addig az országoknak saját határait kell megvédeni, s a belső biztonságot erősíteni kell.

Tomasz Szatkowski, lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes azt mondta: a tömeges migrációs helyzet kezelésében segíteni kell a leginkább fenyegetett országokat, de a probléma megoldását a „bajok gyökerénél" kell kezdeni, s az egyes válságövezetekre kell koncentrálni.

Karla Slechtová cseh védelmi miniszter azt mondta: a CEDC jelentőségét kifejezve úgy fogalmazott: „így együtt van hangunk". Elmondta, áttekintették, hogy a tömeges illegális migráció, a terrorizmus ellen, illetve nemzetközi missziókban miként tud együttműködni a hét ország.

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter azt emelte ki: Magyarország kiváló munkát végzett soros elnöksége alatt, ezek közül is külön kiemelte: a pesco projektek előmozdítását.

Petar Mihatov horvát védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta: a pescoban jelenleg 17 projekt van az asztalon. Ezzel együtt a horvát védelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a védelmi iparokban, s az azokhoz kapcsolódó iparágakban is együttműködésre van szükség, hogy minél több forrással részesülhessenek az európai védelmi alapból (edf).

Andreja Katic szlovén védelmi miniszter úgy értékelte: a térség biztonsági helyzete jelenleg stabil. Ennek megőrzésére is folytatni kell az együttműködést. Továbbá vannak olyan globális kihívások, mint például a tömeges migráció, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, amelyekre hatékonyan csak együttműködéssel tudnak reagálni az országok – hangsúlyozta a szlovén miniszter.

Petar Mihatov horvát védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár, Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmiminiszter-helyettes, Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter, Simicskó István magyar, Karla Slechtová cseh védelmi miniszter, Mario Kunasek osztrák védelmi és sportminiszter, Andreja Katic szlovéni védelmi miniszter (b-j) a visegrádi országok (V4) és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation, CEDC) védelmi minisztereinek budapesti találkozóján tartott sajtótájékoztatón a Stefánia-palotában 2018. március 28-án. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A Közép-Európai Védelmi Együttműködést (Central European Defence Cooperation – CEDC) osztrák és magyar javaslatra 2010-ben hozták létre. Az Ausztriát, Csehországot, Horvátországot, Szlovákiát és Szlovéniát, Magyarországot, valamint megfigyelőként Lengyelországot tömörítő együttműködés katonai képességfejlesztési valamint közös kiképzési projektek indítását, valamint műveleti együttműködést tűzte ki célul.

A CEDC elnökségét ábécé sorrendben látják el a tagállamok. Magyarország 2018. januárja óta nem csak a V4-es, hanem a CEDC soros elnökségi feladatait is ellátja. Ennek nyomán Magyarország célul is tűzte ki a V4-CEDC együttműködésének előremozdítását.
 

Gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország

Gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország – jelentette be a Simicskó István honvédelmi miniszter, a KDNP alelnöke és Karla Slechtová cseh védelmi miniszter szerdán Budapesten.

David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója (b2) és Kránicz Roland, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. vezérigazgatója (j2) licenszszerződést ír alá a visegrádi országok (V4) és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation, CEDC) védelmi minisztereinek budapesti találkozója után a Stefánia-palotában 2018. március 28-án. Mögöttük Karla Slechtová cseh (b) és Simicskó István magyar honvédelmi miniszter (j). A szerződés értelmében Magyarország gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani. (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az erről szóló licenszszerződést szerdán Budapesten írta alá David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM ARZENÁL Zrt. vezérigazgatója.

Simicskó István elmondta: cseh licensz alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januártól a teljes gyártás Magyarországon lesz. Ez mintegy 200 embernek új munkahelyet is jelent majd – tette hozzá.

A miniszter felidézte, a Magyar Honvédség fejlesztését már tavaly megkezdték, egy felívelő pályát rajzoltak meg. Ennek nyomán 2026-ig ütemezetten dolgoznak azért, hogy a Magyar Honvédség egy ütőképes, professzionális haderővé váljon.

A lőfegyverek magyarországi gyártásáról szóló bejelentést Simicskó István történelmi jelentőségűnek értékelte. Kiemelte: ezzel újabb mérföldkőhöz érkeztek a Magyar Honvédség fejlesztésében. „A magyar hadiipar újraindul" – fogalmazott a miniszter.

Simicskó István a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar hadiipar újraélesztése során törekszenek arra, hogy elsősorban a V4-es országokkal együttműködve alakítsák hadiipari kapacitásaikat, s hogy különböző katonai képességeiket egymás erejét megsokszorozva fejlesszék.

A miniszter elmondta: egy szakemberekből álló munkacsoporttal döntötték el, hogy a lőfegyverek gyártásáról a csehekkel állapodnak meg. Az ezen licensz alapján készülő fegyvereket már katonák, és rendőrök is tesztelték.

Karla Slechtová cseh védelmi miniszter azt mondta: a Cseh Köztársaság minden védelmi ipari együttműködést támogat a két ország között. Szavai szerint nagy szerződést írtak most alá Budapesten. A tízéves távlatú szerződés 100 millió euró értékben, 200 ezer lőfegyverről szól. E Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd – tette hozzá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!