Simicskó István: Rendkívüli felelősség a rendkívüli felhatalmazás

Az Országgyűlés működése a különleges jogrendi időszakban is folyamatos, így az alaptörvény módosításával elfogadott új szabályozás szerint a kormány által hozott rendkívüli intézkedések bármikor felülvizsgálhatók – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a különleges jogrendről Simicskó István.

Simicskó István, a KDNP alelnöke, parlamenti frakcióvezető

Az alaptörvény legutóbbi módosításával az Országgyűlés döntött a különleges jogrendi szabályozás megváltoztatásáról. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: a módosítás célja az volt, hogy Magyarországnak a XXI. századi biztonsági kihívásoknak megfelelő, rugalmas és a jelenleginél is hatékonyabb, mindemellett megfelelő jogállami garanciákkal rendelkező megoldása legyen a rendkívüli helyzetek kezelésére. Hangsúlyozta, hogy

a mostani módosítás nem kizárólagosan a járvánnyal összefüggésben tartalmaz rendelkezéseket, hanem egy korábban kezdődött előkészítő munka eredményeként általánosságban korszerűsíti a különleges jogrendi szabályokat,

figyelembe véve a nemzetközi mintákat és a működés hazai tapasztalatait

Operatív szerep

– Szükséghelyzetben a különleges alkotmányos szabályoknak biztosítaniuk kell az átláthatóságot, a válságkezelési és rendkívüli intézkedések gyors és hatékony meghozatalát, valamint ezek végrehajtását, mindezt az alkotmányos szervek által kontrolláltan – fejtette ki a KDNP politikusa, aki szerint nem lehet elégszer ismételni, hogy a rendkívüli felhatalmazással rendkívüli felelősség is jár. A magyar jogrendben ilyen operatív szerepre pedig egyértelműen a kormány a legalkalmasabb.

Simicskó István felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő minden bizonnyal tartogat még ismeretlen kihívásokat a világ, Európa és Magyarország számára is.

– A megszerzett tapasztalatok nemcsak a koronavírus okozta járványhelyzetben, hanem bármilyen válság kezelése során értékesek,

ezért is volt szükség egy másfajta, egyszerűbb és letisztultabb koncepció kidolgozására – mondta a KDNP frakcióvezetője. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!