Soltész Miklós: Ahol ott vannak az egyházak, segíteni kell a jelenlétüket, a jövőjüket is

Egyházaink törekvése, hogy szolgáljanak egy nagy közösséget, az országot, legyen a színhely iskola, szociális intézmény, gyermekvédelem, vagy karitatív tevékenység. Ahol ott vannak az egyházak, segíteni kell a jelenlétüket, a jövőjüket is - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Tatán, a Szent Kereszt plébániatemplom felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós bejelentette, hogy a magyar állam 625 millió forintos támogatásával megkezdődött a Tata központjában található, idén 232 éves plébániatemplom felújítása.
    
Michl József (KDNP), Tata polgármestere elmondta, hogy a belvárosban álló Szent Kereszt felmagasztalása templom az esztergomi bazilika után Komárom-Esztergom megye második legnagyobb temploma. A város nagy jelentőségű, copf és késő barokk stílusú műemléke, a főhajót közrefogó tornyok csaknem 60 méter magasak.

Soltész Miklós TatánSoltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a tatai templom előtt (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A templom 1751-87 között épült egy korábbi, már igen romos állapotban lévő középkori templom helyére. Az épületen 1910-ben végeztek utoljára teljes körű felújítást, majd a falakat 2000-es évek elején levakolták, a tornyokat 2009 és 2010 között vörösréz lemezzel újra burkolták.

Soltész Miklós TatánVeres András, a Győri Római Katolikus Egyházmegye püspöke  és Soltész Miklós államtitkár, a KDNP alelnöke (KDNP Fotó: Váli Miklós) 

Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke elmondta, a munkálatok során a templom külső renoválását végzik el, mintegy másfél év alatt.
    
Bencsik János országgyűlési képviselő (Fidesz) emlékeztetett rá, hogy öt éve lobbiztak a templom felújításának megkezdése érdekében és a következő ütemben várhatóan megújulhat az épület mögötti II. János Pápa tér.
    
A Szent Kereszt plébániatemplomot Anton Pilgram bécsi építész tervezte, de a munkálatok elhúzódtak, így az Esterházy család tatai építészére, Fellner Jakabra bízták a beruházást, aki módosított a terveken.
    
A teljes befejezést azonban 1780-ban bekövetkezett halála miatt nem érte meg, így az építkezést korábbi segédje, Grossmann József fejezte be, 1784-ben. Fellnert a templom kriptájában temették el, emlékére a templom előtt 1940-ben egész alakos szobrot emeltek.

Soltész Miklós TatánMichl József, Tata KDNP-s polgármestere, Bencsik János, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Soltész Miklós (KDNP) államtitkár Tatán (KDNP Fotó: Váli Miklós)