Soltész Miklós: Ahol van hit, ott a megmaradás is erősebb

A legfontosabb egy közösség életében a hit, ahol van hit és kereszténység, ott a megmaradás is sokkal erősebb – hangsúlyozta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke a horvát nemzetiségi önkormányzat alakuló ülésén szerdán Budapesten.

Soltész

 

Soltész Miklós köszöntő beszédében úgy fogalmazott: a nemzetiségi közösségeknek óriási a felelősségük, az általuk végzett munka azonban sokszorosan megtérül. A közösségek erőfeszítései nagymértékben segítik a nemzetiségi fiatalok életét, megmaradását és kapcsolatait – mondta.

Az államtitkár szavai szerint a magyarországi nemzetiségi önkormányzatok közül a horvát volt az egyik legeredményesebb közösség az elmúlt időszakban.

Sok olyan elképzelést tudtunk megvalósítani, amiről 15-20 éve álmodni sem mertünk volna" 

– tette hozzá.

Példaként emelte ki a köznevelést, megemlítve, hogy több nemzetiségi iskolát újítottak fel és bővítettek a közelmúltban. Egyebek mellett Kópháza, Szentpéterfa, Horvátzsidány és Hercegszántó településeken is megszépült az iskola az elmúlt ciklusban – sorolta.

Soltész Miklós az elmúlt időszak eredményei között említette a kulturális támogatásokat is; közlése szerint a horvát közösség élen járt a nemzetiségek között a kulturális és közösségi programok szervezésében.

Megemlítette

a koronavírus-járvány idején elindított, hiánypótló energetikai beruházásokat is, amelyek révén tájházak, faluházak és közösségi helyiségek korszerűsítésére nyílt lehetőség, kormányzati segítséggel. A beruházásokat folytatják" 

– jelezte.

Az államtitkár fontosnak nevezte a két ország kapcsolatának erősítését is. Hangsúlyozta: a magyarországi horvátok és a horvátországi magyarok kapcsolata nagyban függ attól, hogy a két ország vezetése, a két kormány miként viszonyul egymáshoz.

A kormánykapcsolatokról sokat elárul, hogy a horvátországi földrengés szörnyű pusztítását követően a magyar kormány mindenkit megelőzve Európában, elsőként nyújtott segítséget a horvátoknak" 

– állapította meg.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!