Soltész Miklós: Állami támogatással és közösségi munkával újult meg a szlovák nemzetiségi tájház Ecseren

Négy és fél millió forint állami támogatással és közösségi munkával megújult a szlovák nemzetiségi tájház Ecseren – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke vasárnap az intézmény átadóján a Pest megyei településen.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke és Szűcs Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője adventi gyertyát gyújt a megújult szlovák nemzetiségi tájház avatásán Ecseren 2022. december 11-én. A kormány 4, 5 millió forintos támogatása mellett az önkormányzat 2 millió forinttal járult hozzá a felújításhoz a helyiek pedig példamutató összefogással, sok közösségi munkával segítették a tájház felújítását. MTI/Kovács Tamás

Soltész Miklós arról beszélt, hogy Ecser közösségi tere kis pénzből, sok példamutató munkával épült fel. A kormány 4,5 millió forintos támogatása mellett az önkormányzat 2 millió forintot tett hozzá a felújítás költségéhez, és a helyiek példamutató összefogással, sok közösségi munkával segítették a tájház felújítását – mondta.

Úgy fogalmazott:

Öröm látni, hogy mesterek, az ecseriek összefogva, tényleg kevés pénzből megvalósították azt, ami az egyik álmuk.

 

Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója azt mondta, hogy az ecseri szlovákoknak is szükségük van egy olyan helyre, épületre, ahol találkozhatnak, bemutathatják a múltjukat örző tárgyaikat, és rendezvényeket szervezhetnek.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a Pest környéki szlovákok példaként szolgálhatnak az ország más régióiban élőknek azzal, ha a jó tapasztalatokat átveszik egymástól. Ez a ház már akkor is központja volt az ecseri szlovák közösségnek, a fiataloknak, amikor még nem volt ilyen szép – fűzte hozzá az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!