Soltész Miklós: Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész

Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész – hangsúlyozta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton Gárdonyban, ahol a hazai nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (Fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós elmondta, hogy a közös aláírással szerették volna felhívni a figyelmet az aláírásgyűjtés fontosságára. Kiemelte: arra szeretnék késztetni az uniós vezetőket, hogy a nemzeti kisebbségek megmaradásáért ők is mindent megtegyenek, mert "a színes Európa sok nemzetből és azok sok hagyományából áll".

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke a hazai nemzetiségek képviselőivel Gárdonyban. (Fotó: Váli Miklós)

Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy mintegy 50 ezer aláírás hiányzik a szükséges egymillióhoz. A polgári kezdeményezés érvényességének egyik feltétele már teljesült: 7 európai uniós tagállamban (Magyarország mellett Szlovákia, Románia, Spanyolország, Dánia, Lettország és Horvátország) megvan a szükséges minimum aláírás.

Soltész Miklós a hazai nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét Gárdonyban. (Fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában táborozó, Nagybecskerek környéki vajdasági gyerekeknek elmondta: Magyarország az Alaptörvénynek megfelelően mindent megtesz a 13 őshonos nemzetiség megmaradásáért, nyelvük, kultúrájuk fennmaradásáért. A feladat nem könnyű, mert sokan így is feladják nemzetiségüket – tette hozzá.

Soltész Miklós a hazai nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét Gárdonyban. (Fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár megemlítette, hogy a határon túli magyarok megmaradásáért is mindent elkövetnek, így azt is szorgalmazzák, hogy a vajdasági magyarok magyarként nevelkedjenek, miközben Szerbia megbecsült állampolgárai maradnak.

Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés szórólapja (Fotó: Váli Miklós)

Tárnok Balázs közölte: Magyarországon mintegy 420 ezer, Erdélyben 270 ezer, Felvidéken több mint 50 ezer aláírás gyűlt össze.

Megemlítette, hogy április 3-ig kell a hiányzó aláíróíveket összegyűjteniük. Aki támogatná a kezdeményezést, elektronikus úton a www.jogaink.hu oldalon vagy papír alapon valamennyi postahivatalban ingyenes válaszborítékban feladva megteheti.

Tekintse meg az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva!

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!