Soltész Miklós: Fontos, hogy az egyházak értékeket adjanak tovább

Fontos, hogy az egyházak továbbadják a családba vetett hit és a férfi-nő kapcsolat értékét - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Debrecenben, egy református óvoda bokrétaavató ünnepségén.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a debreceni Nádsíp utcai református óvoda bokrétaünnepségén 2020. október 28-án. (MTI fotó: Balázs Attila)

Soltész Miklós hangsúlyozta: az önkormányzatoknak és az egyházaknak is mindent meg kell tenniük a teremtett világ természetes rendjének fenntartása érdekében. „Ha az egyház tovább tudja adni ezeket az értékeket, akkor Magyarországon nem lesz az a gender-őrület, ami Nyugat-Európában jellemző, és aminek következtében családokat tesznek tönkre" - fogalmazott.

Kósa LajosKósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a debreceni Nádsíp utcai református óvoda bokrétaünnepségén 2020. október 28-án. Jobbról Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. (MTI fotó: Balázs Attila)

Hozzátette: a Magyarországi Református Egyház komoly feladatot vállalt azzal, hogy mintegy 30 milliárd forintból országszerte új óvodákat épít. A fejlesztés jól illeszkedik a kormány tíz évvel ezelőtt elindított programjához, amelynek eredményeként 16 ezer új óvodai férőhely jött létre Magyarországon. A mintegy 330 ezer óvodás közül 26 ezren valamelyik felekezet intézményébe járnak - fűzte hozzá.
    
Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett: a kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy az egyházi intézmények aránya érzékelhető részt tegyen ki a magyar oktatási rendszeren belül. „Szerte az országban jól halad ennek a célnak az elérése, amelynek során azt a tényt ültetjük át a gyakorlatba, hogy Magyarország, a magyar emberek legszilárdabb erkölcsi alapja a keresztény tanításon alapszik" - mondta.

Soltész MiklósAz épülő Nádsíp utcai református óvoda Debrecenben a bokrétaünnepség napján, 2020. október 28-án. A megyeszékhelyen egy 3600 négyzetméteres telken 844 négyzetméteres óvoda épül. (MTI fotó: Balázs Attila)

Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere kiemelte: a város református oktatási intézményeiben Debrecen hagyományait megtartó nevelés folyik, amely segít a családoknak az értékek megőrzésében. Iszlai Endre, a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora hangsúlyozta: a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjának keretében állami támogatással 66 óvoda épül, illetve újul meg.

Soltész MiklósFekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke (b) áldást kér az épülő intézményre a debreceni Nádsíp utcai református óvoda bokrétaünnepségén 2020. október 28-án. Mellette Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Veres Imre, a kivitelező Goldbrick Kft ügyvezető-tulajdonosa, Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere és Iszlai Endre, a Debrecen-Nagysándor-telepi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora (b-j). (MTI fotó: Balázs Attila)

A Tiszántúlon és a Dunamelléken 23-23 óvodát, a Tiszán innen és a Dunántúlon pedig 10-10 óvodát érint a beruházás. A reformátusok egyházközségi, egyházmegyei és egyházkerületi óvodáiban jelenleg 7100 férőhely van, a program befejezését követően 3200 gyermekkel többet tudnak majd ellátni, és ötszázzal nő a foglalkoztatottak száma - ismertette.
    
A debreceni Nádsíp utcában egy 3600 négyzetméteres telken 844 négyzetméteres óvoda épül. A négy csoportszobában összesen 100 gyermeket tudnak ellátni. A 370 millió forintból megvalósuló beruházás a tervek szerint jövő nyárra készül el.