Soltész Miklós: Fontos, hogy az egyházi fenntartású kórházak is kapjanak segítséget

Köszönetet és hálát kell mondani az ápolóknak - hangsúlyozta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége kedden Budapesten abból az alkalomból, hogy a Johnson&Johnson, a Béres Gyógyszergyár Zrt. és a Román Nemzetiségi Önkormányzat maszkokat, Béres Cseppeket és fertőtlenítőszereket adományozott egyházi kórházaknak és bentlakásos intézményeknek.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke (j2) beszédet mond a Szent Ferenc Kórház előtt tartott adományátadáson 2020. május 12-én. (MTI fotó: Bruzák Noémi)

Herczegh Anita elmondta, hogy az elmúlt hetekben több olyan eseményen vehetett részt, amelyeken egyének, közösségek, cégek ajánlottak fel adományokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez.
    
Emlékeztetett: május 12. az ápolók nemzetközi világnapja, 2020-at pedig a WHO az ápolók és szülésznők évének nyilvánította, még jóval a járvány kitörése előtt.
    
„Ez a nap különösen indokolja, hogy köszönetet és hálát mondjunk az ápolóknak" - mondta Herczegh Anita, hozzátéve, nekik szól a Sándor-palota ablakába kihelyezett piros szív is.
    
Soltész Miklós államtitkár, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy az egyházi fenntartású kórházak is kapjanak segítséget.
    
Az NHKT döntése alapján ezért a maszkokat ezúttal négy budapesti egyházi kórház (Szent Ferenc Kórház, Bethesda Gyermekkórház, Budai Irgalmasrendi Kórház és Mazsihisz Szeretetkórház), az immunerősítő cseppeket és fertőtlenítőszereket pedig bentlakásos intézmények kapják országszerte; az adományok eljuttatásában a karitatív szervezetek segítenek.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök feleségeHerczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége beszédet mond a Szent Ferenc Kórház előtt tartott adományátadáson 2020. május 12-én.  (MTI fotó: Bruzák Noémi)
    
Az államtitkár kiemelte a felelősség fogalmát, amelynek alapján a kórházak, szociális otthonok dolgozói végzik munkájukat.
    
Elkeserítő és szomorú, hogy rossz példa is volt, de a legtöbb helyen sikerült alacsony szinten tartani a fertőzöttséget - mondta Soltész Miklós.
    
Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke arról beszélt, hogy a Magyarországon immár 20 éve gyógyszerként nyilvántartott Béres Csepp képes segíteni az anyagcsere-folyamatokat és erősíteni az immunrendszert, ezért most 5000 üvegnyi Béres Cseppet ajánlottak fel a rászorulóknak.
    
Varga Beáta, a Johnson&Johnson kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója emlékeztetett arra, hogy a cégcsoport a koronavírus-járvány idején már 10 millió forint értékben adományozott gyógyszereket, 11 millió forint értékben pedig higiéniai termékeket. Ezúttal 3000 duplarétegű, fertőtleníthető orvosi vászonból készült szájmaszkot adtak át 3 millió forint értékben.
    
Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: az adományokkal olyan segítség érkezett, amelyre nagy szükség van.
    
Megemlítette, hogy a hazai egyházi kórházak közössége úgy döntött, közös ápolóképzést indít.
    
Kozma Imre, a Budai Irgalmasrendi Kórházat fenntartó Betegápoló Irgalmasrend magyarországi delegátusa kiemelte: a mai adományozók közösséget vállalnak a felelősségben, ahogy az adományban részesülő intézmények is a felelősségvállalás alapján jöttek létre.