Soltész Miklós: Fontos a hiten keresztüli megmaradás

Ünnepi misén adták át szombaton a háromszáz fős szlovák nemzetiségű Pilisszentlélek teljesen felújított katolikus templomát, amely 1857-ben épült.

Soltész MiklósVölner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b), Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere (b2) és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b3) a nemzeti színű szalag átvágásával felavatja az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek megújult Szentlélek-plébániatemplomát 2020. szeptember 5-én. (MTI fotó: Bruzák Noémi)
    
A megbékélés első lépcsőjét megtettünk az elmúlt években, nagy változások történtek a szlovák nemzetiség életében Magyarországon, iskolákat indíthattak újra és intézmények újulnak meg - emelte ki ünnepi beszédében a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
    
Soltész Miklós hozzátette, fontosnak tartják a hiten keresztüli megmaradást, ezért támogatják a nemzetiségek templomainak felújítását. Így újult többek között meg a szlovák nemzetiségiek által látogatott békéscsabai és mátraszentimrei templom.

Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke szentmisét celebrál az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek megújult Szentlélek-plébániatemplomában az avatási ünnepséget követően 2020. szeptember 5-én. (MTI fotó: Bruzák Noémi)
    
Völner Pál, a térség fideszes országgűlési képviselője elmondta, széleskörű összefogás segítette a templom felújítását, a hely erejét azonban a település közössége jelenti, akik őrzik hagyományaikat és élettel töltik meg az épület falait.
    
Az Esztergomhoz tartozó település plébániatemplomát Mohos Gábor, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg. Az ünnepségen részt vett Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója.
    
A felújítás két évig tartott, lecserélték a tetőszerkezetet, a nyílászárókat és eredeti állapotába állították vissza a templom tornyát, új villamos hálózatot alakítottak ki, helyreállították a díszítőfestést, valamint mészkőlapokkal burkolták a templomhajót, ahová új padok kerültek.
    
A felújítás teljes költsége 77 millió forint volt. A beruházáshoz a Esztergom Budapesti Főegyházmegye 21 millió forinttal, az esztergomi önkormányzat 20 millió forinttal járult hozzá, a Bethlen Gábor Alapítvány pedig 14 millió forinttal támogatta.

Soltész MiklósAz Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek megújult Szentlélek-plébániatemploma 2020. szeptember 5-én, az ünnepélyes avatás napján. (MTI fotó: Bruzák Noémi)
    
További pályázati források mellett a munkálatokat a Országos Szlovák Önkormányzat is segítette öt millió forinttal.
    
Az Esztergom közelében fekvő Pilisszentlélek egyházi épületéről az első feljegyzés 1836-ból származik. A templomot egy korábbi kápolna átépítéséből alakították ki. A beruházást Scitovszky János esztergomi érsek közbenjárásával a királyi kamara végezte 1857-ben.
    
A Szentlélek templom először 1938-39-ben esett át felújításon, akkor bővült az építmény két oldalhajóval, így nyerve el 150 négyzetméteres alapterületét. Belső díszítése 1962-től kezdődött, Kákonyi Asztrik és Forró Kamill ferences szerzetesművészek és Kákonyi István festőművész készítette a ma is látható freskókat, díszítést.
    
Pilisszentlélek az ország egyik legkisebb lélekszámú települése. 1236-ban IV. Béla a szentkereszti pálosoknak adományozta a területet, IV. László 1287-ben pálos kolostort alapított itt. A török időkben a kolostor és a körülötte épült falu elpusztult.
    
András üveges mester 1703-ban költözött a völgybe. Műhelyéről, melyben palackokat és zöld színű üvegeket gyártottak, Hutának nevezték a helyet. A pálosok Nyitra megyéből 1740 körül, majd 1830-as években Gömör vármegyéből tótokat telepítettek a területre. Az itt élők mészégetéssel, fakitermeléssel, szőlőtermesztéssel foglalkoztak.