Soltész Miklós: A hazai szlovák nemzetiség sokat tesz a két ország egymásra találásáért

A magyarországi szlovák nemzetiség tagjai és vezetői sokat tesznek a két nép újbóli egymásra találásáért – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Mátraszentimrén, a szlovák nemzetiségi iskolák közös tanévnyitóján.

Soltész Miklós hatalmas tettnek nevezte, hogy a magyarországi szlovák közösség az utóbbi években 5 országos és 2 helyi iskola fenntartását vállalta magára. „Azt üzenik ezzel, hogy meg akarnak maradni” – fogalmazott, jelezve: ez különösen tiszteletre méltó a történelmi előzmények ismeretében, hiszen a kommunizmus időszaka nehéz helyzet elé állította őket és innen kellett talpra állniuk.

Az államtitkár azt mondta,

köszönet illeti mindazokat, akik napról-napra küzdenek a honi szlovák nemzetiség fennmaradásáért. Munkájuk egyik legfontosabb eredménye, hogy országszerte több mint 1500 gyermek jár az általuk működtetett oktatási intézményekbe és számuk évről-évre növekszik.

Mára sok megújult épület és épületrész segíti ezt a munkát, többek között Mátraszentimrén is, ahol idén 30 millió forintos kormányzati támogatásból a helyi iskola tetőfelújítása valósult meg – mondta. Ez a fejlesztés ráadásul része egy nagyobb beruházás-sorozatnak, melynek keretében a helyiek összefogásával és a kormány támogatásával tájházat létesítenek és a templom is megújult a településen – emlékeztetett.

Soltész Miklós hangsúlyozta:

a kabinet eddigi segítségére a jövőben is számíthat a szlovák közösség, kiemelten iskolák és közösségi terek létesítése, felújítása kapcsán.

Emellett megőrzik azokat az eddig közösen elért eredményeket, mint a pedagógusok 40 százalékkal megemelt nemzetiségi pótlékát, valamint a diákok nemzetiségi ösztöndíját.

Közös sikerként értékelte, a tíz év alatt anyanyelvi környezetben megtartott 177 szlovák nemzetiségi tábort, amelyek a magyar kormány támogatásával ugyancsak a szlovák nyelv és kultúra megőrzését szolgálták. Ez idő alatt a magyarországi szlovákság támogatása átlag felett alakult, hiszen több mint hatszorosára nőtt – jegyezte meg a politikus, hozzátéve: a bővülésben meghatározó tétel a szlovák nemzetiség budapesti központjának kialakítása.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az elmúlt egy évtizedben tapasztalható közeledés Magyarország és Szlovákia között sebeket gyógyított és megerősítette a két nemzet kapcsolatát. „Abban a korban, melyben ma élünk és melyben a gyerekeinknek szeretnénk biztos jövőt nyújtani, nagyon fontos, hogy a nemzetek közötti együttműködés jó legyen” – húzta alá Soltész Miklós.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!