Soltész Miklós: A járványnak még nincs vége, időseknek és gondozóiknak nagy a felelőssége

Példaértékűnek nevezte a szolnoki szociális intézmény otthonaiban lakók és dolgozók közötti együttműködést és összhangot Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége csütörtökön Szolnokon.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (b2), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke (b3), Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester (b), Kállai Mária, Szolnok és térsége fideszes országgyűlési képviselője (j2) és Máthé György, a szolnoki Belvárosi Szentháromság plébániatemplom esperes, plébánosa (j) a felújítás alatt lévő Belvárosi Szentháromság plébániatemplomban 2020. május 21-én. (MTI fotó: Bruzák Noémi)
    
Herczegh Anita a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményben tartott sajtótájékoztatót Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával, miután megbeszélést folytattak Szalay Ferenccel, a város polgármesterével, valamint Kállai Máriával, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével és felkeresték a megyeszékhely felújítás alatt álló templomait.
    
A köztársasági elnök felesége elmondta: a szociális intézmény dolgozói önként vállalták, hogy kéthetes váltásban beköltöznek az otthonokba, ezzel is óvva a bentlakók egészségét. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében alig néhányan fertőződtek meg a vírussal, a megye gyakorlatilag „érintetlen"- jegyezte meg.
    
Szavai szerint a dolgozók kiállása bátorítást adhat mindenki számára. Mint mondta: példaként szolgálnak, hogy az összetartozás, egymás segítése és az emberi kapcsolatok milyen fontosak és mennyire kiemelkedőek, főleg egy ilyen világjárvány idején.
    
Herczegh Anita köszönetet mondott a szociális intézmény dolgozóinak önfeláldozó munkájukért, lemondásukért, a többletmunkájukért, hogy hozzájárultak a sikeres védekezéshez.

Soltész MiklósHerczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége beszédet mond a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményben tartott sajtótájékoztatón 2020. május 21-én. Herczegh Anita példaértékűnek nevezte a szolnoki szociális intézmény otthonaiban lakók és dolgozók közötti együttműködést és összhangot. Mögötte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke (b), Kállai Mária, Szolnok és térsége fideszes országgyűlési képviselője (b2), Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester (j2) és Horváth Erika intézményvezető (j). (MTI fotó: Bruzák Noémi)
    
Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke is, szintén példaértékűnek nevezte a járvány idején kialakult összefogást, amely - mint mondta - „mutatja a nemzet erejét is". Mutatja, azt hogy, az a közösség, amelyben élünk, nem csak a Facebookon gyűlik össze és nem „Facebook-pártként" megvalósulva, adott esetben hatalmat szerezve valahol, utána pedig semmit nem téve folytatja a munkát, idézőjelben értve a munkát - fűzte hozzá.
    
Ehelyett sokkal inkább arra kell támaszkodni, hogy van egy nemzet, amelynek az összefogása, hogyha baj van, elképesztő erőket tud felszabadítani. „És ez az erő, amely a következő száz évre is a megmaradásunkat biztosítani fogja"- közölte.
    
Szolnok város vezetése hatalmas kitartással, odafigyeléssel, a helyi intézményvezetők munkájával és összefogásával „fantasztikusat mutatott" Magyarország és a főváros vezetése számára - mondta. Az emberek felelőssége megmutatkozik abban, hogyan kezelik a járványhelyzetet - jegyezte meg. Felelős egy fővárosi vezető is és felelős egy megyei jogú város vezetése is. Szolnok jelesre vizsgázott ebben a küzdelemben - emelte ki.
    
Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a járványnak még nincs vége, az időseknek és a gondozóiknak nagy felelőssége és feladata lesz a következő időszakban - mondta, egyben arra kért mindenkit, hogy az idősekre, krónikus betegekre továbbra is figyeljenek.
    
Az államtitkár megköszönte a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, hat karitatív tagszervezetének, az Ökumenikus Segélyszervezetnek is az elmúlt időszakban végzett munkát. A tanács szolnoki idősotthonnak szánt adományát - kétezer szájmaszkot, kétszáz doboz fertőtlenítőszert, százhúsz doboz vitamint, nyolcvan doboz mosogatógélt, illetve ötven liter kézfertőtlenítőt - a sajtótájékoztató keretében adták át.
    
Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a rendkívül tudatos szakértelem, az elkötelezett munka és a nagyon komoly városi összefogás eredménye, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében és a megyeszékhelyen alacsony a fertőzöttség. Az elmúlt hónapok történései erősítették a közösséget - mondta.
    
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere emlékeztetett, hogy a városban küzdöttek már korábban árvízzel, ciánszennyezéssel. Az ilyen helyzeteket csak összefogással lehet megoldani - hangsúlyozta. Szavai szerint a kormányzat a lehető leggyorsabban intézkedett és „vitte rá egy fegyelmezett vonalra" a magyar nemzetet. A polgármester figyelmeztetett: a járványnak még nincs vége, továbbra is fegyelmezettségre van szükség.     

Herczegh Anitát és Soltész Miklóst Kállai Mária, fideszes országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester fogadta és vezette körbe Szolnokon. Megtekintették a felújítás alatt álló Szolnoki Magyarok Nagyasszonya Vártemplomot, a református, valamint az evangélikus templomot, illetve a Belvárosi Szentháromság Plébániatemplomot. A Katolikus Karitász helyi szervezetének ruhaadományt adtak át.