Soltész Miklós: A katolikus iskoláknak kiemelkedő a szerepük a nevelésben és az oktatásban

A keresztény, katolikus iskoláknak alázatos, de a kereszténységet vidáman megélő fiatalokat kell nevelniük - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Hajdú-Bihar megyei Fülöpön.

Soltész Miklós a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola felújított épületének átadásán elmondta, ezek az intézmények nem helyettesíthetők a kereszténységre és a nemzet szeretetére való nevelésben, oktatásban betöltött szerepük pedig országszerte kiemelkedő. A gyerekek személyes kapcsolatokon alapuló, helyes életre nevelésén múlik a magyar közösség és a magyar emberek jövője - tette hozzá.
  

Soltész Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára

Az államtitkár szavai szerint ehhez elsősorban a szülők és a nevelők áldozatos munkája kell, a zavartalan oktatáshoz szükséges anyagi javakat és eszközöket pedig a kormányzatnak, az önkormányzatoknak és az egyházaknak kell biztosítaniuk. Az iskola névadójának, Néri Szent Fülöp katolikus papnak az életét felidézve arról beszélt, hogy az ember életében szükséges a sok tanulás és a jó előmenetel, de Jézus tanításának, a krisztusi út követésének talán még fontosabb feladatnak kell lennie.
    
Számos módszerrel próbálják mérni az iskolák teljesítményét, az oktatás minőségét, a pedagógusok törekvéseit, a gyerekek tanulási képességeit, de a gyermekek tanításából a nevelést nem lehet kihagyni - hangsúlyozta Soltész Miklós. Hozzátette: a katolikus iskoláknak ebben van felelősségük és feladatuk, a fülöpi és a hasonló keresztény iskolák pedig ebben alkotnak kiemelkedőt.
    
A 2016 óta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában lévő, mintegy 120 gyermeket nevelő fülöpi iskola épülete 100 millió forint értékű pályázati támogatásnak köszönhetően újulhatott meg. A beruházás keretében elvégezték az épület külső szigetelését, új nyílászárókat és fűtésrendszert alakítottak ki. Soltész Miklós jelezte: az iskolafejlesztés egy nemrégiben megítélt, 156 millió forint értékű pályázat keretében tovább folytatódik az intézményben.
    
Palánki Ferenc megyés püspök az ünnepségen kiemelte, a fejlesztés az önkormányzat, az egyházmegye és a kormányzat összefogásával valósulhatott meg.
    
„A fiatalokat kísérni, segíteni kell életútjukon, a növekedésükben, azért, hogy felelős, életre szóló döntéseiket tudjanak hozni" - fogalmazott a püspök. Elmondta, hogy a fülöpi iskola tovább fog fejlődni, a tervek szerint a pályázati támogatásból rendezik az intézmény környékét, kondiparkot és rekortánpályát is építenek majd.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!